Uutiset

SM-kisoihin tuhat nuorta urheilijaa

Hämeenlinnan Tarmon yleisurheilijoilla on edessään kiireinen kesä. Perinteikäs seura isännöi elokuun 19.–21. päivinä Kaurialan kentällä 14–15-vuotiaiden SM-kisoja, joihin odotetaan noin tuhatta urheilijaa.

Kolmipäiväiset kisat näkyvät myös Hämeenlinnan katukuvassa, sillä vanhemmat ja valmentajat mukaan lukien kaupunkiin saapuu 3000–4000 yleisurheilun ystävää.

– Näin nuoret urheilijat eivät nimittäin reissaa kisoissa vielä yksin. Luvassa on siis iso tapahtuma, jonka järjestelyt alkoivat jo noin vuosi sitten. Nyt hommat alkavat olla jo aika hyvällä mallilla, sillä olemme jo kouluttaneet lajijohtajat ja toimitsijat. Kaikkiaan kisaorganisaatiossa on mukana lähemmäs 200 talkoolaista, kertoo SM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Pentti Kallionpää.

– Ihan omalla porukallamme emme kuitenkaan näin mittavasta urakasta selviäisi. Apuvoimia olemme saaneet muun muassa Helsingin seudulta entisiltä seuramme urheilijoilta. On ollut todella hienoa havaita, että tarmolaisuus tuntuu henkivän edelleen vahvana aika laajasti. Meillä on tärkeää myös se, että jokaisen talkoolaisen panos on yhtä arvokas – olipa sitten kyseessä lähettäjä tai nuorin kilpailijoiden repunkantaja, kuvailee Kallionpää.

SM-kisoja on järjestetty Hämeenlinnassa harvakseltaan. 22-vuotiaiden SM-kisat käytiin Kaurialassa vuonna 1996 ja Kalevan kisat vuonna 1988.

Vuosien saatossa Kaurialan stadion on päässyt aika pahasti rapistumaan. Kesän SM-kisojen teknisen johtajan Ville Vepsän mukaan juoksuradoille ja kenttälajien suorituspaikoille on kuitenkin luvassa pientä remonttia.

– Kauriala ei enää vastaa oikeastaan millään lailla SM-tason kisojen vaatimuksia. Yhteistyössä kaupungin kanssa saamme kuitenkin hyppypaikat ja juoksuradat nykysääntöjen mukaisiksi. Uutta ilmettä saamme muun muassa uusilla ratamaalauksilla, Vepsä kertoo.

Myös nykyaikaiset ajanottolaitteet puuttuvat Kaurialasta.

– Ne saamme onneksi lainaksi Tampereen kaupungilta. Se kontakti solmittiin Tampereen Pyrinnön kautta, Vepsä sanoo.

Tarmon SM-kisoissa nähdään kaikkiaan 1800 lajisuoritusta, joiden joukkoon voi sopia koviakin ikäkausituloksia.

– Luvassa on varmasti hyvät kisat, sillä 14–15-vuotiaiden ikäluokka on nuorten SM-tasolla ainoa, johon vaaditaan tulosrajat. Eli jo pelkkä tulosrajan rikkominen ja SM-kisoihin pääseminen on jo hyvä saavutus. Nuoret saavat osallistua kahteen lajiin, jossa he ovat saavuttaneet A-rajan. SM-kisoissa on mahdollisuus osallistua myös parikilpailuun kenttälajeissa ja kävelyssä, Vepsä muistuttaa.

Kisatunnelmaan pääsee virittymään Kaurialassa jo alkukesästä. Tarmo järjestää kesäkuun 5. päivänä 9–19-vuotiaille nuorisokansalliset, joihin saapuu myös SM-kisoihin osallistuvia urheilijoita.

– Tuolloin pääsemme testaamaan oikein todenteolla myös SM-kisakoneistoamme. Suurin osa toimitsijoistammekin on jo silloin mukana, Pentti Kallionpää pohtii. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic