fbpx
Uutiset

SM-painit välipala Petra Ollille

Turengin liikuntahallissa lauantaina miteltyjen vapaapainin SM-kisojen seuratuimmat ottelijat olivat kiistatta suomalaisen naispainin kuningatar Petra Olli ja vapaaottelu-uraa tekevä Makwan Amirkhani.

Olli napsi 63 kilon sarjan finaalissa ylivoimaisen 10–0-voiton kylmänviileästi Voikkaan Karita Kohtalasta. Ottelu jäi Ollin ainoaksi, sillä muut kuuskolmoseen ilmoitetut painijat päättivät siirtyä eri painoluokkaan.

SM-painit olivat lähinnä välipala Ollille. Hän palasi hiljattain kolmen viikon leiriltä Coloradosta ja Iowasta, jossa treenasi USA:n maajoukkueen kanssa.

Viime vuonna lappajärveläiselle kertyi 130 leiripäivää Amerikan ja Japanin lisäksi muun muassa Venäjällä.

– Suomalaisen naispainin taso on kansainvälisesti niin heikko, että pakko on käydä treenaamassa itseä parempien kanssa, jos haluaa arvokisoissa pärjätä.

Leiritys jatkuu heti ensi viikolla. Seuraavan kerran Olli on tositoimissa parin viikon päästä Ruotsin kovatasoisessa Klippan Lady Openissa.

Kevään päätähtäin on kuitenkin Riikan EM-kisoissa.

– On tärkeää olla kovia matseja rytmittämässä kisakautta ennen Rion olympialaisia. Tosin Latviassa painin 60-kiloisissa. Ei viitsisi kovin montaa kertaa vuodessa painoa pudotella.

Olympialaisten palkintopallille tähtäävän Ollin 58 kilon sarjaa on hallinnut ylivoimaisesti jo vuosikausia japanilainen Kaori Icho, jolle suomalainen kärsi tappion Las Vegasissa MM-finaalissa. Icho ei ole hävinnyt 13 vuoteen arvokisoissa kenellekään.

– Viikko sitten hän hävisi Venäjällä pidetyssä turnauksessa mongolialaiselle Orkhor Purevdorjille tylysti 10–0.

Tulos kielii siitä, että kolmikymppinen japanilainen ei ole enää voittamaton. Olli haluaakin painottaa, että olympialaisissa kaikki hänen sarjassaan tappelevat mitaleista.

– Ei siellä tule vastaan yhtään huonoa painijaa, vanhoilla meriiteillä ei ole merkitystä.

Monen yllätykseksi SM-paineissa nähtiin kuin nähtiinkin nykyään vapaaottelijana paremmin tunnettu Makwan Amirkhani, joka sijoittui 74-kiloisten neljänneksi.

– Palasin juuri Irlannista vapaaotteluleiriltä. Nyt laitetaan kroppaa koville ennen loppukuista Lontoon keikkaa, painilla ottelu-uransa aloittanut “Maku” kertoo.

Lontoon keikalla Amirkhani tarkoittaa mediaseksikästä UFC-kostoreissua englantilaista Mike Wilkinsonia vastaan. Wilkinson tyrmäsi häkissä Amirkhanin ystävän Niklas Bäckströmin vuonna 2014. Takominen jatkui vielä sen jälkeen, kun ruotsalaisella oli vintti pimeänä.

– Oikeasti se on testi, jossa minulla ei ole muuta kuin voitettavaa. Wilkinson on kova, jota ei pidä aliarvioida. Lajiin kuuluu mediaa ruokkiva uho. Paini on taas herrasmiesten laji, jossa ei olla totuttu vastaavaan.

Kisojen yhden yllätyksistä tarjosi myös Janakkalan Paini-Ilveksen Toni Laakso etenemällä 97-kiloisten pronssiotteluun.

Aiemmassa ottelussa polvensa loukannut Laakso taipui mitalimatsissa selkein numeroin 12–0 HPM:n Ilkka Outalle.

Painiliitto palkitsi kisojen yhteydessä JPI:n Petteri Syväterän, Sirpa Aution ja Harri Virtanen hopeisella ansiomerkillä.

Ottelijoita kisoissa oli 67. HÄSA

Asiasanat

Menot