Kolumnit Uutiset

Smolna taas vallan keskiössä

Tasavallassa käydään uudenlaisia hallitusneuvotteluja, pitopaikkaa myöden. Tähän asti hallitukset on veivattu Säätytalossa, esidemokratian monumentissa. Komea talo rakennettiin ei niin kovin kansanvaltaisesti valittujen säätyvaltiopäivien kotipesäksi.

Smolnasta on ennenkin hallittu maata kovin ottein. Venäjän vallan aikaan se oli vihattujen kenraalikuvernöörien, myös murhatun Bobrikovin residenssi. Hetken Smolna oli Helsingin punakaartin päämajana ja kapinan jälkeen siellä kortteerasi valtionhoitaja Mannerheim.

Sittemmin valtioneuvoston juhlahuoneisto on ollut kokousten ja virallisten tilaisuuksien pitopaikkana. Iltaisin harvat ja valitut ovat siellä hiukan juopotelleet lukuisilla ministeriöiden vastaanotoilla, milloin minkäkin hyvän tekosyyn perusteella.

Joku voi olla näkevinään paikassa jotakin salaviestiä, mutta se on vain vilkasta mielikuvitusta.

Erityistä näissä neuvotteluissa on lobbareille lätkäisy ehdoton porttikielto Smolnaan. Jos neuvottelijoilla on heiltä kysyttävää, lobbarit ovat hyvin opetetun spanielin tapaan vihellyksestä paikalla.

Uusi käytäntö on kova paikka muun muassa EK:lle, SAK:lle, STTK:lle, MTK:lle, Veronmaksajille ja Kuntaliitolle. Korporaatioiden salkkuherrat ovat tähän asti häärineet touhukkaasti mankumassa omasta ilosanomastaan edes pientä kirjausta hallitusohjelmaan.

Linja on oikea. Lobbarit ovat yhden asian putkinäköistä väkeä, joiden toimeksiantaja mielii vain rusinoita pullasta. Hallitus puolestaan kantaa vastuun, myös poliittisen, koko huushollista.

Hallitusneuvottelut merkitsevät harvennusta uudelle poliittiselle rälssille. Jo etukäteen on tiedossa, että poliittisten valtiosihteereiden, erityisavustajien ja muiden ministereiden henkilökohtaisten salkunkantajien luku vähenee.

Tosin Juha Sipilän on turha kuvitella, että hallitukseen tulee vain niin eteviä ministereitä, jotka pärjäävät ilman luotettua palveluskuntaa. Apuväkeä tarvitaan, mutta ei ihan niin sankkaa laumaa kuin on totuttu.

Monen ministeriön kansliapäälliköt ovat ainakin tyytyväisiä. Kaikki eivät ole olleet hyvillään harmaalla vyöhykkeellä häärivistä valtiosihteereistä. Nämä eivät ole virkamiehiä, mutta eivät ihan täysverisiä poliitikkojakaan.

Silti he sorkkivat sinne tänne ja häiritsevät näin virkamiesten pyhää rauhaa.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic