Uutiset

Sodan jälkien näkeminen avarsi rauhanturvaajan maailmaa

Vuosi Bosniassa ei ehkä kaikista kuulosta erityisen houkuttelevalta, mutta Jukka Kesäniemi, 30, lähti joulukuun alussa ennakkoluulottomasti sodan repimään maahan.

Taisteluvälineupseeri Kesäniemi viettää seuraavan vuoden Tuzlan kaupungin lähistöllä rauhanturvatehtävissä. Alkujaan jyväskyläläinen Kesäniemi on ennen Bosniaan lähtöään työskennellyt seitsemän vuoden ajan Parolan Panssariprikaatissa.

Kesäniemen pesti Bosniassa alkoi joulukuun ensimmäisenä 2005. Sopimukset kirjoitetaan yleensä puoleksi vuodeksi, ja niitä jatketaan sen jälkeen vielä puoli vuotta, mikäli rauhanturvaajalla vielä löytyy haluja jäädä. Kesäniemi teki saman tien sopimuksen vuodeksi.

– Oli mahdollisuus lähteä, ja olin seitsemän vuotta ollut samassa tehtävässä, joten tämä on hyvää vaihtelua ja tuo uusia kokemuksia, Kesäniemi perustelee lähtöään vieraaseen maahan.

Ensimmäinen kuukausi hurahti kuin siivillä. Uutta asiaa tuli kuulemma niin paljon, ettei puolestakaan saanut vielä kiinni.

– Vastaan aseista, ampumatarvikkeista, räjähdevarastosta ja materiaalikuluista. Parhaillaan lähetämme pois suojanaamareita ja tilataan uusia tilalle. Sen parissa on mennyt viikko, Kesäniemi kuvailee työtehtäviään.

Ihmiset ovat Bosniassa iloisia ja ystävällisiä

Miehellä ei ollut Bosniaan lähtiessä minkäänlaisia odotuksia. Operaatiosta hän ei etukäteen tiennyt paljoakaan, eikä Bosnia ollut ennestään millään tavalla tuttu.

Joulukin vierähti Bosniassa. Rauhanturvaajat viettivät perinteisen suomalaisen joulun tiernapoikineen, joulupukkeineen ja jouluruokineen.

– Suomalainen joulu hieman eri ympäristössä.

Bosnia on varsin erilainen paikka kuin Suomi. Kesäniemen mielestä on ollut mielenkiintoista nähdä maan arpinen lähimenneisyys.

– Sodan jäljet näkyvät kaikkialla, varsinkin paikallisissa kylissä ne näkyvät taloissa. Ihmisissä sitä ei hirveästi näe, ei ainakaan harjaantumaton silmä. Ihmiset ovat iloisia ja auttavaisia.

Arki pyörii raunioista huolimatta

Kesäniemi arvelee, että ihmisillä saattaa olla toisiaan kohtaan vihanpitoa, mutta hän ei ole sitä ainakaan ole nähnyt. Väkivallan uhkaakaan hän ei ole kohdannut.

– Varsinkin Sarajevon keskustassa sota näkyy. Siellä on rauniotaloja. En ole nähnyt tällaista kuin lehtikuvissa. Se avartaa maailmankuvaa. Tuskin tällaiseen paikkaan tulisi mentyä lomamatkalle muuten, ainakaan nyt.

Sodan runtelemassa Bosniassa pyörii kuitenkin normaali arki.

– Täällä yritetään pitää pystyssä pieniä firmoja ja ihmiset ovat aktiivisia. Sellainen uudistus täällä on tapahtunut, että arvonlisävero otettiin juuri käyttöön.

Bosniassa luotetaan suomalaisiin

Parhaillaan Eurifor-operaatio pyrkii palauttamaan mahdollisimman paljon valtaa paikallisille viranomaisille.

– Hyvin se on lähtenyt kulkemaan. Mihinkään epäkohtiin ei ole tarvinnut puuttua. Täällä ollaan menossa hyvään suuntaan.

Suomalaisia Bosniassa on noin 150. Kaikkiaan paikalla olevien rauhanturvaajien määrää Kesäniemi ei osaa arvioida, koska amerikkalaiset eivät ilmoittele joukkojensa vahvuuksia.

– Kai se liittyy tiedusteluun. Amerikkalaisella on niin erilaiset tavat toimia.

Suurin Bosnian tarjoama yllätys oli Kesäniemen mukaan paikallisten suhtautuminen suomalaisiin.

– Suomalaiset on rankattu täällä luotettavimmiksi rauhanturvaajiksi. Sitä myötä ihmiset suhtautuvat meihin hirvittävän positiivisesti. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic