fbpx
Uutiset

Sofi Oksanen syyttää hallitusta kirja-alan hylkäämisestä

Kirjailija Sofi Oksanen syyttää suomalaisia päättäjiä kulttuuritahdon puutteesta. Kirja- ja media-ala on kirjailijan mielestä jätetty Suomessa selviämään yksin suuresta rakennemuutoksesta.
Kimmokkeena kritiikkiin on muun muassa, että kansanedustajille ja kulttuurihallinnolle suunnattu Kirjan teemavuoden 2015 juhlaseminaari jouduttiin tällä viikolla perumaan täydellisen osanottajakadon takia.
 
Oksanen olisi ollut yksi seminaarin puhujista. Muita olivat Laila Hirvisaari, Matti Rönkä, Juha Itkonen ja Linda Liukas.
 
– Kirja-alalla ja mediassa on menossa iso rakennemuutos. Veikkaanpa, että jos millä tahansa teollisuudenalalla olisi vastaava muutos tapahtumassa, siihen olisi löytynyt jo jokin avustusohjelma, hän sanoo. 
 
Sofi Oksasen mielestä kirjojen arvonlisäveron alentaminen olisi ensimmäinen askel riutuvan alan tukemiseksi. 
 
Esimerkiksi Ranskasta voisi hänen mielestään ottaa mallia kirjakauppa-alan suojelemisesta. Siellä pienille, itsenäisille kirjakaupoille myönnetään edullisia lainoja. 
 
Myös Norjan malli kulttuurialojen ja kulttuuriviennin hyväksi kelpaisi Oksaselle. Norjan hallitus on pyytänyt muun muassa tanskalaisia elokuvatuottajia kulttuurisiksi neuvonantajikseen. Maassa halutaan ottaa oppia Tanskan menestyksestä elokuva- ja televisioalalla.
 
Kulttuurista olisi vientituotteeksi, ja muissa Pohjoismaissa sekä esimerkiksi Ranskassa se on huomattu Suomea paremmin. 
 
– Lukevissa maissa myös hallituksilla on kulttuuritahtoa. Suomessa kirja-ala ja media on jätetty selviämään omin neuvoin, Oksanen sanoo.
 
Vaikka Arkadianmäki näyttää hylänneen kirjan, lukeva yleisö ei Oksasen mielestä ole tehnyt niin.
 
Oksasen viides romaani julkistetaan 23. syyskuuta Helsingissä suuressa yleisötilaisuudessa. Koko 450-paikkainen sali on myyty ennakolta loppuun.
 
Uuden romaanin julkaisee Like. Oksasella on ollut vuodesta 2011 myös oma kustantamo Silberfeldt oy.

Menot