Sohva voitti

 

Onnea vaalivoittajille. Erityisesti Lulu Riikoselle, jolle keskittyi perussuomalaisten äänet. 
 
Vaalin surullisin puoli on tosi alhainen äänestysprosentti. On todella mietittävä miten demokratiaa voidaan vahvistaa.  Hämeenlinna on yrittänyt tehdä äänestämistä helpoksi. Se on vienyt äänestyspaikkoja marketteihin, mutta kaikki eivät käy marketeissa. Ne ovat autokansan paikkoja.  Olemme kokeilleet äänestysautoa, joka on ollut mm. oppilaitosten pihoilla. 
 
Äänestyspaikkojen vahvistaminen on päätösasia, mutta poliittisten vaihtoehtojen selkeyttäminen on vaikeampi juttu. Ehdokkaiden näkemykset vaihtelevat joskus puolueen sisällä enemmän kuin puolueiden välillä.
 
En usko vaalikoneiden voimaan yksittään ehdokkaan valinnan kohdalla, koska kysymykset ovat yksinkertaistavia. Itse vastasin Hämeen Sanomien vaalikoneeseen ja ensimmäinen demari oli jossain neljänneksikymmenenneksi sopivan ehdokkaan sijalla. Samoilla vastauksilla toisella yrittämällä, demarit nousivat kärkeen.
 
Koneiden tarkempi tarkastelu kertoo eri puolueiden ehdokkaiden isoista linjoista. Ylen vaalikone mahdollisti monenlaiset vertailut.
 
Erimerkkinä  terveyspalvelut Hämeenlinnassa. Kokoomuksen ehdokkaista 72 prosenttia uskoi yksityistämisen tuovan laatua palveluihin. Demareista alle kymmenen prosenttia uskoo, että yksityinen terveydenhuolto voi tuoda hyötyjä. 
 
Demareista lähes 90 prosenttia on täysin tai lähes eri mieltä yksityisten palvelujen kustannushyödyistä. Kokoomuksesta eri mieltä olevia löytyi vain 26,4 prosenttia.
Samansuuntaisia eroja löytyi kaikista Hämeen kunnista, erot olivat jyrkempiä tai loivempia, mutta selkeitä. 
 
Hämeenlinnassa aloitellaan neuvotteluja tulevista luottamushenkilöpaikoista vaalituloksen perusteella. Kunnissa on perinteenä, että suurin valtuustoryhmä vetää neuvotteluja. 
 
Perussuomalaisten Lulu Riikonen kutsuu pro koalitiota ”kaupungin suurimmaksi puolueeksi”, jolle kuuluu automaattisesti kaupunginhallituksen puheenjohtajuus ja neuvottelujen vetovastuu. 
Koalitiolla on valtuustossa 22 paikkaa. Mutta se ei ole puolue, eikä tietääkseni aio muodostaa yhteistä valtuustoryhmää.
 
Demareilla on 17 paikkaa, kokoomuksella 17 paikkaa ja vihreillä kolme. Minä olen koulussa oppinut, että tästä tulee 37 koalition suuruus on 22.  Eli ei-koalitio on suurempi kuin koalitio. Eli asetelma on vielä hyvinkin auki.
 
Itse toivoisin, että valinnoissa ratkaisisivat asiat.  Mallia voisi ottaa maan hallitusneuvotteluista. Suurin puolue aloittaa. Etsitään tärkeiden poliittisten kysymysten kautta sitä linjaa, jolla kaupunkia viedään eteenpäin. Sovitaan yhdessä paikkajaosta ryhmien välillä ja katsotaan millaisella joukkueella päästään parhaiten eteenpäin.
 
Ihmisten osaamista kannatta myös hyödyntää, jotta kaikkien valtuutettujen erityisosaaminen saataisiin parhaiten yhteiseen käyttöön.
 
Jos taas matemaattiselle linjalle lähdetään, niin toivoisin noudatettavan sitä matematiikkaa, jota Suomen kouluissa opetetaan.  Sdp sai yli 3700 ääntä enemmän kuin perussuomalaiset ja on kaupungin suurin puolue. 
 
Se velvoittaa tekemään työtä äänestäjien tahdon toteuttamiseksi. Vaaleissa ratkaisee puolueen kokonaisäänimäärä, ei yksittäisten ehdokkaiden. Ikävä kyllä näissä vaaleissa suurin voittaja oli sohva. Mieluummin olisi suonut tuon voiton mille tahansa puolueelle.
 

Päivän lehti

8.4.2020