Uutiset

Soini ilmestyi Hämeenlinnan markkinoilla

-Se on niin kuin Niilo Yli-Vainio. Melkein pyörtyy, kun se puhuu, kehuvat naiset Timo Soinia Hämeenlinnan torilla.

Mielipidekyselyjen väittämästä kannatuspiikin taittumisesta ei ole puhettakaan, kun puheenjohtaja Timo Soini piipahtaa Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen kiertueellaan.

-Soini on suomalaisten uusi jumala, kuvaa SDP:n ehdokas Prabhakaran Ranjith Kumar ystävällisesti.

-Soinilla on hyvä politiikka. Ei kiertele eikä kaartele. Sanoo suoraan. Se on sellainen mediapoliitikko, analysoivat hämeenlinnalaiset Sirpa Latvala ja Terttu Saarinen kohupuolueen puheenjohtajaa.

He kertovat tulleensa huhtikuun markkinoille ihan varta vasten nähdäkseen Soinin livenä.

-Mutta eihän me sitä nähdä, kun nuo samat ukot seisovat edessä ja peittävät näkyväisyyden.

Naisten mielestä muiden puolueiden poliitikot ovat iät ja ajat luvanneet yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista.

-Sitten kun vaalit ovat ohi, kansanedustajat nostavat ensimmäiseksi omia palkkojaan 20 prosenttia ja antavat meille eläkeläisille 20 senttiä.

Kateellisia katseita

Sirpa Latvala ei silti lupaa äänestää perussuomalaisia.

-Se on yhä pieni puolue. Ei se kuitenkaan saa yksin mitään aikaan sopimatta toisten kanssa. Ehkä on parempi valita suoraan joku isoista puolueista, hän taktikoi.

Tämä saa yleisöjoukossa olevan kolmen loppututkinnon rouvan kiihtymään ja moittimaan naisia siitä, etteivät rohkene äänestää perussuomalaisia.

Hämeenlinnalaiset Sirpa Latvala (vas.) ja Terttu Saarinen halusivat nähdä Timo Soinin lähietäisyydeltä.

Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistys järjesteli puolueiden vaalikojut kuukausimarkkinoille Raatihuoneenkadun varteen, kun torikauppiaat valittivat, että vaalimeininki haittaa kaupankäyntiä.

Nyt muiden puolueiden kojuista ja myös torikauppiaiden suunnasta vilkuillaan kateellisina, kun Timo Soini vetää perussuomalaisten teltalle yleisöryntäyksen.

Zorbasten yökerholaskut

Soini kertaa jo useasti toistamansa teesit Kreikan lainantakauksista ja ennustaa niiden kaksinkertaistuvan heti vaalien jälkeen, jos vanhat puolueet pysyvät vallankahvassa.

-Siinä suomalainen pieneläkeläinen pääsee tukemaan Ranskan ja Saksan suurpankkeja. Zorbakset maksattavat yökerholaskunsa meillä.

Soini niputtaa vihreiden energiapolitiikan, työnantajien Kela-maksun alennuksen sekä lapsilisän korotuksen, jonka sähkölaskun nousu syö.

Eläkkeiden taitetun indeksin hän tuomitsee, muttei lupaa muutosta, ellei puolue saa suurvoittoa.

-Se on vääriin, mutta vaikea korjata ilman enemmistöä.

Lopulta Soini kehottaa ihmisiä äänestämään. Hän myös toivoo vaali-iltana näkevänsä kannatustolpan nousevan samassa tahdissa, kun vanhojen puolueiden johtajien tukka nousee pystyyn.

Kuin kotona Intiassa

Muiden puolueiden teltoilla kommentoidaan perussuomalaisten hypeä lievän happamasti.

-Voihan se olla, että kauhu aktivoi myös muiden puolueiden kannattajia äänestämään, arvioi isoihin Sari Rautio-tauluihin pukeutunut Tapio Vekka (kok.).

-Nyt alkaa olla todellista vaalimeininkiä ilmassa. Asiaakin puhutaan. Tuntuu, että politiikka on tulossa takaisin politiikkaan.

Virheiden Kirsi Ojansuun mielestä puurot ja vellit ovat menneet Soinilta sekaisin energiapuheissa. Ojansuu on kuitenkin tyytyväinen, että vihreät ja perussuomalaiset tuskin kilpailevat samoista äänestäjistä.

Prabhakaran Ranjith Kumar kehuu tuntevansa olonsa kotoisaksi vaalikentillä.

-Tämä on samanlaista hulinaa kuin kotona Intiassa.

Kun Soini poistuu kohti Forssaa, vaalikatu normalisoituu. Markkinaväkeä piisaa tasaisesti kaikille puolueille paitsi, että perussuomalaisten teltalta puuttuvat kaikki ehdokkaat. (HäSa)

Menot