Uutiset

Soini jakaa jo ministerisalkkuja

Perussuomalaisten voittokulku mielipidemittauksesta toiseen näkyy jo puolueen kansanedustajien ja puheenjohtaja Timo Soinin julkisissa esiintymisissä.

Viime kyselyissä perussuomalaisten kannatus on noussut yli kymmeneen prosenttiin. Kannatuksella puolue ohittaa jo vihreät ja vasemmistoliiton sekä nousee neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Soinin laskujen mukaan nykykannatus nostaisi vaaleissa 15 perussuomalaista Arkadianmäelle. Samalla se tietäisi valtioneuvoston ovien avautumista.

Puheenjohtajan mielestä perussuomalaisten pitäisi saada kaksi ministerinpaikkaa. Raimo Vistbacka ja minä, sanoo Soini mahdollisista ministereistä.

Soini haluaisi ottaa sisäministerin salkun. Sisäministerillehän kuuluvat maahanmuuttoasiat, jotka ovat perussuomalaisia lähellä.

Eduskuntavaalit käydään ensi huhtikuussa. Aikaa on paljon ja kannatusluvut saattavat vielä moneen kertaan vaihtua. Se näyttää joka tapauksessa varmalta, että perussuomalaisten kannatus kasvaa.

Suosio ei ehkä kuitenkaan nouse sellaisiin lukuihin kuin nyt näyttää. Pitää näet muistaa, että perussuomalaisten kannatus lepää paljolti Soinin suosion varassa. Hän ei kuitenkaan ole ehdolla kuin yhdessä vaalipiirissä.

Mistä perussuomalaiset löytävät riittävästi poliittiset mitat täyttäviä, uskottavia ehdokkaita, jotka innostavat nukkuvia äänestäjiä uurnille?

Perussuomalaisten kannattajista merkittävä osa koostuu juuri heistä. Sade, sopivan ehdokkaan puute tai muu vastaava seikka saattaa vaikuttaa siihen, että mielipidetiedusteluissa perussuomalaisten kannattajaksi ilmoittautunut jää edelleen kotiin vaalipäivänä.

Perussuomalaiset eivät mene suurenkaan voiton jälkeen hallitukseen kunniakujaa pitkin kumarrusten kera. Hallitusohjelma on lopulta se, mikä ratkaisee siinä kuin kannatuskin.

Miten sovittaa kokoomuksen, keskustan tai SDP:n kanssa yhteen EU-poliittiset linjaukset, energiapolitiikka tai maahanmuuttoasiat. Ongelmaton asia ei ole sekään, jos perussuomalaiset saavat paljon lisää paikkoja, että eduskuntaryhmästä tulee varsin sekalainen seurakunta. Pysyisikö se ruodussa ja tukisi mahdollisten omien ministerien työtä hallituksessa?

Vahvoja epäilyjä se ainakin herättää.

Äänestysaktiivisuuden kannalta perussuomalaisten suosion kasvu olisi mannaa. Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan peräti 17 prosenttia puolueen kannatuksesta tulee niiltä, jota ovat tavanneet äänestyspäivänä karttaa vaalihuoneita.

Kaiken lisäksi perussuomalaiset Soinin johdolla tuovat vaalitaisteluun säpinää, joka herättää varmasti muidenkin puolueiden kannattajia.

Perussuomalaisethan imevät kasvua kaikista kolmesta suuresta puolueesta. KD:n, vihreiden ja Rkp:n kuppaus ei onnistu.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic