Uutiset

Soini kosii Korhosen kannattajia

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei usko, että keskustan tuore puheenjohtaja Mari Kiviniemi kykenee yhdistämään puolueen rivit.

Pikemminkin Soini arvioi keskustan jakautuneen entistä enemmän puoluekokouksen jälkeen. Hän kosiikin nyt syrjäytetyn puoluesihteerin Jarmo Korhosen kannattajia perussuomalaisiin.

Keskustassa vetoa on kahteen linjaan. On maaseudun väestö, joka tukeutuu puolueen vanhaan maalaisliittolaiseen perinteeseen ja citykeskustalaiset.

Kahta leiriä erottaa suhtautuminen Euroopan unioniin. Myös asenteessa maahanmuuttajiin löytyy aste-eroja.

Perinteisille kannattajille EU on lähinnä kirosana, kun taas citykeskustalaiset näkevät unionin mahdollisuutena, arvostavat sen tuomaa vakautta ja ovat valmiita hyväksymään integraation syventämisen.

Puoluekokousvalintojen jälkeen keskusta johto on entistä enemmän kaupunkilaisorientoitunut. Puoluejohdossa ei ole lainkaan Itä- ja Pohjois-Suomen edustusta.

Juuri edellä mainituilta alueilta perussuomalaisten edeltäjä SMP haki vahvimman kannatuksensa. Soini laskee, että sama voi toistua, kun EU-kritiikki kärjistyy ja tyytymättömyys keskustassa lisääntyy.

Iltalehdessä Soini riemuitsi myös tavasta, jolla puheenjohtajapeliä pelattiin. Eliitti meni jo hyvissä ajoin Kiviniemen taakse ja puoluesihteeri Korhosta Soinin mukaan tylytettiin. Kaikki paha kaadettiin hänen niskaansa.

Soini puolueineen voi hyvinkin hyötyä tilanteesta ja saada protestiääniä laariinsa. Myös demareihin ja vasemmistoliittoon kyllästyneet saattavat kääntyä paremman puutteessa Soinin puolueen puoleen. Hyvä kysymys on se, mitä Soini mahdollisella voitolla tekee, jos äänivalumaa tulee vain lisää.

Pelkkä protesti ei pitkälle kanna. Miten taas rakentaa sellaista ohjelmaa, että puoluetta äänestäneet olisivat tyytyväisiä. Joukko kun on äärimmäisen sekalaista.

Yksi suuri kysymys perussuomalaisten kohdalla on myös se, että sataako mielipidemittausten perusteella laskettu kannatus lopulta puolueen laariin vaaleissa. Pitää näet muistaa, että Soini on ehdokkaana vain yhdessä vaalipiirissä. Muissa piireissä on äänestettävä muita ehdokkaita.

Mistä perussuomalaiset eduskuntaehdokkaansa hakevat? Uskottavia ehdokkaita ei puolueen riveihin niin vain värvätä. Ainakin tähän mennessä pula on ollut suuri.

Kunnallisvaaleissa saatiin vähän esimakua ehdokkaiden saannin vaikeudesta.

Perussuomalaisten väki erottui edukseen äänen voimakkuudessa, mutta jäi asiasisällössä ehdottomaksi peränpitäjäksi.

Vaikka perussuomalaisten poliittinen elämä on perustunut lähinnä muiden puolueiden esitysten ja EU:n vastustamiseen, on sillä paikkansa puolueperheessämme.

Ilman perussuomalaisia ja Soinia äänestysprosentit olisivat vielä nykyistäkin alhaisempia. Vain Soini saa lähiöbaarien väen liikkeelle vaalipäivinä.

Päivän lehti

3.4.2020