fbpx
Uutiset

Soini sai eduskunnan enemmistön luottamuksen luvuin 101 — 60 – hallituspuolueet olivat yhtenäisiä

Ulkoministeri Timo Soini istuu näillä näkymin ministeriaitiossa hallituskauden loppuun. Kuvassa Soini sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila budjettikäsittelyssä tiistaina.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) saa jatkaa tehtävässään. Sdp:n, Vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n epäluottamuslause ei kerännyt enemmistön tukea taakseen.

Äänestys päättyi lukemiin 101 – 60. Tyhjää äänesti yhteensä 18 edustajaa, joista 17 oli perussuomalaisia. Myös Kansalaispuolueen Paavo Väyrynen äänesti tyhjää. Poissa oli 20 kansanedustajaa.

Poissa olivat muun muassa edustajat Saara-Sofia Sirén (kok.), Jaana Pelkonen (kok.) ja Lenita Toivakka (kok.), joiden ennakkoon arveltiin olevan mahdollisia Soinia vastaan äänestäviä. Kokoomuksen Sofia Vikman äänesti jaa eli Soinin luottamuksen puolesta.

Kokoomuksen ja keskustan ryhmät olivat yksimielisesti Soinin takana. Kokoomuslaisista yhteensä viisi edustajaa oli poissa ja keskustalaisista yksi. Oppositioryhmistä kristillisdemokraatit antoi tukensa Soinille.

– Perussuomalaisilla ei ole tarvetta osallistua vihervasemmiston teatraalisiin loukkaantumisiin eikä sananvapauden rajoittamispyrkimyksiin sen enempää kuin Soinin itsensä julkisuustemppuihin, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri perustelee eduskuntaryhmän päätöstä äänestää tyhjää.

Äänestystulos aiheutti tuoreeltaan myös närkästystä.

– On järkyttävää, että kokoomus ja keskusta puolustavat Suomen ulkopolitiikasta vastaavan ministerin oikeutta käyttää asemaansa naisten oikeuksia vastaan. Useampi hallituspuolueen nainen kertoi ennen äänestystä, etteivät he hyväksy Soinin toimintaa. Silti yksikään hallituspuolueen nainen ei uskaltanut äänestää Soinia vastaan. Petteri Orpo ja Juha Sipilä vaiensivat hallituspuolueiden naiset ja ampuivat rivit suoriksi, vihreiden kansanedustaja Emma Kari tiedottaa.

Aluksi äänestystuloksessa ilmoitettiin olevan tasan sata Soinia tukevaa jaa-ääntä. Ääniä tuli äänestyksen jälkeen yksi lisää, kun kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ilmoitti vahingossa painaneensa läsnä-nappia.

– Sekin on hyvä nappi, puhemies Paula Risikko (kok.) kommentoi Vartiaiselle istunnossa.

Siniset teki jupakasta hallituskysymyksen

Epäluottamuslauseen taustalla olivat Soinin aborttikannanotot, joita osa oppositiosta pitää Suomen ulkopolitiikan vastaisina. Naisten aseman parantaminen on yksi Suomen politiikan kulmakivistä.

Viimeisin kohu syntyi Soinin blogista, jossa hän hehkutti sitä, että Argentiina torjui lakiesityksen abortin saannin helpottamisesta. Soini on perustellut ottaneensa kantaa yksityishenkilönä ja että hänen mielipiteensä abortista ovat pitkään olleet tiedossa.

Aiemmin Soini oli osallistunut Kanadassa abortinvastaiseen kynttilävigiliaan

Mikäli epäluottamuslause olisi saanut enemmistön taakseen, Soini olisi joutunut eroamaan. Sininen tulevaisuus teki Soinin asemasta hallituskysymyksen eli koko hallitus olisi voinut kaatua Soinin erottamiseen. Tämä todennäköisesti vaikutti siihen, että kokoomuksen ja keskustan ryhmät edelleen luottavat ulkoministeriin.

Soini puolusti itseään eduskunnassa torstaina sanomalla, että on pitänyt naisten ja tyttöjen asemaa esillä mahdollisimman monella foorumilla. Lännen Media kävi ulkoministeriön nettisivuilta läpi Soinin 16 viimeistä puhetta ja puolessa niistä puhuttiin enemmän tai vähemmän naisten ja tyttöjen aseman parantamisesta ja tasa-arvosta. Myös ihmisoikeudet, ilmastonmuutos ja demokratiakehitys ovat olleet Soinin puheissa esillä.

– Haluan nostaa esille kysymyksen, joka on tärkeä Pohjoismaille ja myös lähellä sydäntäni: naisten ja tyttöjen oikeudet. Liian usein tasa-arvo on vain sana ilman riittävää sisältöä. Naisilla voi olla muodolliset oikeudet koulutukseen, äänestämiseen ja omaisuuteen, mutta näitä oikeuksia ei kunnioiteta tarpeeksi, Soini puhui Pohjoismaiden ja Afrikan ulkoministerien kokouksessa kesäkuussa.

Menot