fbpx
Uutiset

Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"

Sdp:n Maarit Feldt-Ranta esitti keskustelussa epäluottamusta. Soinia puolustettiin niin opposition kuin hallituksen riveistä.
Ulkoministeri Timo Soini korosti, että on puhunut kaikilla mahdollisilla foorumeilla tyttöjen ja naisten aseman puolesta. Soini eduskunnan budjettikeskustelussa tiistaina. Vieressä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Eduskunta äänestää näillä näkymin perjantaina iltapäivällä siitä, nauttiiko ulkoministeri Timo Soini (sin.) yhä eduskunnan luottamusta.

Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta esitti torstaina aamupäivällä epäluottamusta ulkoministerille budjettikeskustelun yhteydessä.

Syynä ovat Soinin aborttikannanotot, joita osa oppositiosta pitää Suomen ulkopolitiikan vastaisina. Naisten aseman parantaminen on yksi Suomen politiikan kulmakivistä.

Viimeisin kohu syntyi Soinin blogista, jossa hän hehkutti sitä, että Argentiina torjui lakiesityksen abortin saannin helpottamisesta. Soini on perustellut ottaneensa kantaa yksityishenkilönä ja että hänen mielipiteensä abortista ovat pitkään olleet tiedossa.

Aiemmin Soini oli osallistunut Kanadassa abortinvastaiseen kynttilävigiliaan

– Ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan. Siksi esitän, että eduskunta toteaa, että ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta. Kun ministerin lausuntojen perusteella on pääteltävissä hänen jatkavan kyseenalaista toimintaansa, on eduskunnan kannanotto asiassa tarpeellinen, Feldt-Ranta puhui.

Keskustelussa oli jo aiemmin moitittu Soinin toimintaa, jota ulkoministeri nousi puolustamaan.

– Ei ole ollut sellaista foorumia, jossa en olisi nostanut esille naisten ja tyttöjen asemaa. Ottawan kynttilävigliassa en puhunut sanaakaan. Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin. Sen mukaan toimin ja sen mukaan saatte minut punnita. Olen ollut 30 vuotta politiikassa ja olen katolinen kristitty. Toivottavasti se ei jatkossakaan häiritse, Soini puhui.

Soinia myös puolustettiin

Soinia myös puolustettiin keskustelussa.

– En ole pitänyt Soinin toimia abortin suhteen harkittuina, mutta mitään vahinkoa Suomen ulkopolitiikalle ei ole tapahtunut. Syytä epäluottamukseen ei ole, kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoi.

– Voisivatko epäluottamusta esittävät kertoa, mistä ulkopoliittisesta linjasta Soini on poikennut. Esimerkiksi budjetissa ei puhuta abortista mitään, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) puhui.

Joistakin puheenvuoroista paistoi kuitenkin läpi se, että Soinin toiminta oli herättänyt harmistusta myös hallituspuolueiden riveissä.

– Naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi tehtävää työtä ei ole varaa horjuttaa. Suomen edustajien on toimittava aina sen eteen. Miten nyt varaudutaan siihen, ettei vastaava toistu, kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) penäsi.

Epäluottamuslauseessa ovat mukana Sdp, vihreät, Vasemmistoliitto ja Rkp. Oppositiosta kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset eivät epäluottamuslauseesta innostuneet.

Hallituspuolueet todennäköisesti kasaavat rivinsä Soinin taakse perjantaina, jotta ulkoministeri voi jatkaa ja hallituskriisiltä säästytään. Sininen tulevaisuus pitää luottamusäänestystä äänestyksenä koko hallituksen luottamuksesta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on pitänyt Soinin toimintaa ongelmallisena, muttei laittomana.

– Kun ulkoministeri matkustaa ulkomailla Suomen valtion edustajana, hänen olisi perusteltua noudattaa kannanotoissaan erityistä varovaisuutta ja harkittua pidättyvyyttä. Harkinta ja pidättyvyys ovat tarpeen, jotta ei syntyisi väärinkäsityksiä tai epäilyjä siitä, mitkä ovat Suomen valtion ja mitkä hänen omia kantojaan, oikeuskanslerinvirasto tiedotti tiistaina.

Menot