fbpx
Uutiset

Soinia uhkaa seiväshyppääjän kohtalo

Kovaa menee, juttu luistaa ja vaalivoitto häämöttää. Perussuomalaisten puoluepomo Timo Soini malttaa tuskin odottaa huhtikuun eduskuntavaalien tuloksen julistamista.

Soinille uhkaa kuitenkin käydä kuin seiväshyppääjälle, joka voitti hienolla tuloksella, mutta jonka odotettiin ylittävän seuraavakin korkeus.

Persujen kannatukseksi on mitattu yli 14 prosenttia, mutta tutkimuksen mukaan osa Soini-faneista kannattaa vaan ei äänestä ja siksi puolueen kannatus uhkaa jäädä 10-14 prosenttiin.

Se olisi paljon – ja huomattavasti odotettua vähemmän. 12 prosentin kannatuksella persujen suosio nousisi ensi eduskuntavaaleissa 8 prosenttiyksikköä, joten ei Soinista häviäjää saa!

Soini voittaa, mitä sitten? Voittaja vie joukkonsa hallitukseen. Mitä sitten?

Ei paljon mitään.

Fanit ovat tehneet politiikan tähdestään muutosjohtajaa tyyliin “Soinin nousu muuttaa politiikassa kaiken”. Ymmärrettävästi tähti itse ei puolella sanalla kuvaa romutta, koska iso siivu äänestäjistä aidosti janoaa suurta muutosta.

Kiusallisen keskeinen ja kaiken saneleva yksityiskohta menossa olevissa voitonjuhlissa unohtuu: kansa ei äänestä vaaleissa Suomen ongelmista vaan eduskunnan kokoonpanosta.

Vaalien jälkeisenä päivänä poliitikkojen, myös Soinin, päänsärkynä ovat tasan samat ongelman kuin ennen vaaleja.

Ei edes Soini voi valita maan ongelmia.

Soiniin kohdistuvat yliampuvat odotukset kertovat kansalaisten höyhenen kevyestä otteesta politiikan todellisuuteen.

Kansan olisi parempi tietää, ottaa asioista selvää, eikä vain kuvitella tietävänsä. Tällä kaavalla ei pety.

Miten 14 prosentin vähemmistö voi muuttaa?

Ei mitään.

Politiikassa valtaa käyttää enemmistö, mikä demokratian näkökulmasta tuntuu perustellulta. Kansa on vaaleissa aina oikeassa – ja erityisen oikeassa enemmistö.

Politiikka on kymmenottelua: yhden lajin hallinnalla ei pärjää.

Puoluejohtaja Soinilla on kiistaton taito kerätä ääniä ja voittaa vaalit. Hän tietää, että monet äänestäjät lämpenevät, kun puhuu mukavia. Soinin sutkautukset ovat maanläheisiä, ne ovat tehneet hänestä hyvän jätkän.

Puheilla ei yksikään puolue pärjää vaalien jälkeen, koska edessä ovat rankkojen ratkaisujen vuodet.

Politiikan taitoja on puheiden vääntö teoiksi. Missä luuraavat poliitikot, joista tulee tekoja takovia muutospoliitikkoja, persujen ministereitä?

Soinin linja “asioita pitää hoitaa järkevästi” ei vaalien jälkeistä aikaa valota.

Soinin suosiosta päätellen hyvä poliitikko puhuu mukavia. Onko yhteisten asioiden hoito näin yksinkertaista?

Puhu mukavia, kun pöydällä on seuraavat vuodet vain ikäviä asioita!

Markku Peltonen

Menot