Uutiset

Soininvaara on ajettu ahtaalle

Vihreä liitto on tulevana sunnuntaina kovan paikan edessä. Sen puoluekokous alkaa Kokkolassa lauantaina, seuraavana päivänä viralliset edustajat valitsevat puolueelle puheenjohtajan. Esityslistalla ovat myös puoluesihteerin ja varapuheenjohtajien vaalit, mutta nämä ratkaisut jäävät väistämättä puoluekokouksessa sivuosaan.

Vielä talvella näytti selvältä, että vihreiden johtajana jatkaa Osmo Soininvaara, pitkän linjan vihreä, kansanedustaja ja entinen ministeri. Valinnan tiellä tuntui olevan vain Soininvaara itse. Hän suostui ehdokkaaksi sangen pitkään jatkuneen jahkailun jälkeen.

Puoluekokouksen alla Soininvaaran asema on ankea. Edelleenkin hän voi toki voittaa puheenjohtajavaalin, mutta haastajista sekä Anni Sinnemäki että Tarja Cronberg ovat ajaneet Soininvaaran ohi. Neljäs puheenjohtajaehdokas Irina Krohn olisi voinut heittää pyyhkeen kehään jo ajat sitten. Yllätys on täydellinen, jos Vihreän liiton seuraava puheenjohtaja ei löydy kolmikosta Sinnemäki, Cronberg ja Soininvaara.

Soininvaaran suosion laskulle ei ole yhtä kattavaa selitystä. Saattaa olla, että hänen olisi kannattanut mieluummin pyrkiä pontevasti puheenjohtajaksi kuin näytellä vaatimatonta. Soininvaaran miettiessä tulevaisuuttaan vihreät havahtuivat huomaamaan, ettei puolueen tulevaisuus voi olla kiinni yhdestä henkilöstä.

Vihreässä liikkeessä tuskin kukaan kiistää Soininvaaran ansioita politiikan tuntijana ja tekijänä. Ehkä puoluekokouksen ratkaiseva enemmistö haluaa kuitenkin Vihreän liiton johtoon tuoreet ja kulumattomat kasvot. Soininvaaran on hankala vastata uskottavasti kysymykseen, mitä uutta hän puheenjohtajana voisi vielä tarjota puolueelleen.

Puheenjohtajan valintaa edeltänyt ehdokkaiden keskustelu ei päätä huimaa. Puheenvuoroissa ovat loistaneet sanat, uusia puoluepoliittisia ja yhteiskuntapoliittisia avauksia niissä on suorastaan kartettu. Painopisteistä voi löytää hienoisia eroja, perimmiltään jokainen ehdokas edustaa kuitenkin jo vanhakantaiseksi kääntyvää vihreää aatetta.

Julkisuuskuvansa kiillottamisessa onnistui parhaiten Tarja Cronberg. Hän on syntyperäinen helsinkiläinen, josta tuli maalainen vasta vuonna 1995, kun hänet valittiin Pohjois-Karjalan maakuntajohtajaksi. Media on tehnyt Cronbergista vihreää, joka suunnilleen näki Helsingin vasta kansanedustajana.

Anni Sinnemäki on avoimesti stadilainen, kaupungissa kasvanut aatevihreä. Poliittisesti vasta 32-vuotias toisen kauden kansanedustaja on varsin kokematon. Helsinki on vihreän aatteen pääkaupunki, mikä seikka kohentaa huomattavasti Sinnemäen asemaa puheenjohtajavaalissa.

Mikäli Soininvaaran aika Vihreän liiton johdossa on ohi, mitä puolueelle tapahtuu? Tuskin mitään ratkaisevaa. Vaikka sen kannatus hieman nousisi ja kansanedustajan määrä kasvaisi, on Vihreän liiton tie hallitukseen perin kivinen jo pelkästään ydinvoiman vastustamisen takia.

Päivän lehti

20.1.2020