Kolumnit Uutiset

Söisitkö satakieltä?

Aivan pian ne ovat taas täällä. Muutaman viikon kuluessa satakielet, mustapääkertut, hernekertut, kirjosiepot, pajulinnut, tiltaltit, sirittäjät ja monet muut tutut muuttolinnut virittelevät konserttejaan pihoilla ja puistoissa, metsissä ja rannoilla.

Siis ne, jotka onnistuvat pääsemään perille.

Afrikasta palaavia muuttolintuja tapetaan Etelä-Euroopassa joka vuosi karmaisevia määriä julmilla tavoilla. Laittoman lahdin tuloksena henkensä menettää vähintään kymmenen miljoonaa lintua, hurjimpien arvioiden mukaan jopa kymmenkertainen määrä.

Laiton metsästys rehottaa villinä muun muassa Etelä-Ranskassa, Pohjois-Italiassa, Maltalla ja Kyproksella, joista viimemainittu on äskettäin saanut erityistä julkisuutta.

Kyproksella tapetaan vuosittain kolmisen miljoonaa pikkulintua, joita pyydystetään verkoilla, liimatikuilla tai muilla ansoilla. Loukkuihin jääneet linnut surmataan tavallisesti puhkaisemalla niiden kurkku hammastikulla.

Grillatuista, marinoiduista tai keitetyistä linnuista valmistetaan ambelopouliana tunnettua perinneruokaa, jota tarjotaan joissakin saaren ravintoloissa. Toimintaa perustellaan usein nimenomaan vuosisataisilla perinteillä, vaikka se on ollut laitonta jo pitkään.

Kaupallinen pyydystäminen on myös suurta voittoa tuottavaa liiketoimintaa. Birdlifen mukaan tusinasta pikkulintuja maksetaan 60–80 euroa.

Lintuharrastusjärjestöt eri maissa ovat jo vuosikausia kamppailleet laittoman metsästyksen hillitsemiseksi. Viimeksi Israelissa viritettiin kampanjaa varojen keräämiseksi Kyprokselle salametsästyksen vastaiseen työhön. Netissä jatkuva keräys on toistaiseksi tuottanut noin 50 000 dollaria.

Rahat on tarkoitus käyttää muun muassa lasten ja nuorten asennekasvatukseen. Se on yksi harvoista keinoista muutoksen saamiseksi, sillä sukupolvien mittaisten perinteiden murtaminen on osoittautunut hyvin vaikeaksi.

Muuttolintujen kohtalosta huolestuneet kansalaiset voivat myös allekirjoittaa nettiadressin, jossa Euroopan unionilta vaaditaan päättäväisiä toimia laittoman metsästyksen lopettamiseksi, valvonnan tehostamiseksi sekä lintudirektiivin noudattamiseksi kaikissa jäsenmaissa. Adressilla on tähän mennessä jo yli 120 000 allekirjoittajaa.

Edessä on pitkä tie, mutta isotkin muutokset on aloitettava pienillä askelilla.

Päivän lehti

9.4.2020