fbpx
Uutiset

Soitinrakentaja puhaltaa hengen barokkiajan musiikkiin

Pianisti Tommi Mursunen heläyttää sinisestä cembalosta ensimmäiset sävelet ilmoille Hämeenlinnan pääkirjaston salissa. Hänellä on vastuullinen tehtävä, sillä yleisönä on myös kyseisen soittimen käsityönä alusta loppuun rakentanut Heikki Linjama.

Tikkakoskella asuva Linjama on tehnyt erilaisia soittimia nelisenkymmentä vuotta. Ensimmäinen hänen kädenjälkeään kantanut cembalo näki päivänvalon jo 1970-luvulla.

– Vaikka tätä onkin tehnyt näin pitkän aikaa, ei silti koskaan voi sanoa, että olisi valmis soitinrakentaja, Linjama sanoo.

Harrastus alkoi nuorena poikana

Vuosikymmenten varrella Linjama on tehnyt cembaloiden lisäksi suomalaisille hieman tutumpia viuluja ja kanteleita.

Barokkiajan soittimet ovat kuitenkin lähinnä soitinrakentajan sydäntä, ja juuri niitä on esillä myös Puun kosketus -näyttelyssä Hämeenlinnan pääkirjastossa.

Soitinten rakentaminen harrastuksena sai alkusysäyksen jo Linjaman ollessa nuori poika. Hänen arvokkaan viulunsa korjauttaminen Helsingissä olisi tullut liian kalliiksi, joten toimeen piti tarttua itse.

– Lisäksi pontimena oli innostus barokkimusiikkiin. Musiikki, aikakausi, ne kaikki kiinnostavat minua, Linjama sanoo.

Lyyra syntyi maalaus mallina

Heikki Linjama kertoo barokkiaikana olleen varsinaisia soitinrakentajasukuja, jotka tekivät tiettyjä soittimia. Linjama itse kuuluu myös musikaaliseen sukuun, ja hänen lähipiirinsä on innostanut häntä barokkiajan soitinten pariin.

– Maalaukset soittimissa ovat lankomieheni tekemiä.

Itse rakentaja pääsee käyttämään luovuuttaan hyvin vaihtelevasti. Joidenkin soitinten, esimerkiksi cembalon, rakentaminen tapahtuu tarkkojen piirustusten mukaan, kun taas jotkut voi tehdä vapaammin oman mielen mukaan.

– Esimerkiksi tämä lyyra on syntynyt niin, että olen lähtenyt maalauksen mukaan liikkeelle, Linjama esittelee kirjaston vitriinissä esillä olevaa soitinta.

Barokkisoitinten rakentaminen on Linjamalle rakas, mutta erittäin paljon aikaa, rahaa ja vaivaa vaativa harrastus.

– On varmasti ollut tilanteita, joissa olen uhrautunut hankintojen takia, Linjama sanoo.

Soitinnäyttely on esillä pääkirjaston näyttelytilassa ja Keitaassa. Musiikkiosastolla ja näyttelytilassa on esillä myös barokkiajan musiikkia cd-levyinä ja nuotteina sekä kirjallisuutta aikakauden musiikista. (HäSa)

Menot