fbpx
Uutiset

Soittelisiko haudallasi Jimi Hendrix?

Intohimoisen musiikinystävän hautaa voisi koristaa näköispatsas Jimi Hendrixistä soittamassa kitaraa.

Eläimistä pitävän haudalla voisi seistä vahdissa kivinen koira.

Opettamiselle elämänsä omistaneen hautamuistomerkkinä voisi toimia pronssinen karttakeppi.

Vai voisiko?

Periaatteessa kyllä. Luovuuden käyttö hautamuistomerkkien suunnittelussa ei ole kiellettyä, vaikka usein hautausmaita täplittävätkin lähes pelkästään samanmuotoiset ja -väriset kivipaadet.

Jos edelliset esimerkit vaikuttavat liian rajuilta, voi tavallisempaankin hautakiveen saada yksilöllistä leimaa esimerkiksi kuvakeramiikalla, lyhdyllä tai kohokuvalla.

Hankkiminen kiinni kustannuksista

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan ylipuutarhuri Kari Laiho pitäisi hienona asiana, jos yksilöllisempiä hautamuistomerkkejä olisi nykyistä enemmän.

– Se on kuitenkin pitkälti kustannuskysymys. Yksilöllisemmät hautamuistomerkit ovat käsityötä, ja suunnittelu ja tekeminen ovat tarkempia kuin tavallisessa muistomerkissä. Hintakin voi olla viisinkertainen.

Puhutaan siis jopa kymmenistä tuhansista euroista, sillä tavallisempikin muistomerkki voi maksaa useita tuhansia.

– Lisäksi asiassa on se valitettava puoli, että välillä jotain varastetaankin, joten asianomaisen pitäisi vakuuttaa arvokas muistomerkkinsä, Laiho sanoo.

Hämeenlinnan hautausmaiden yleisilme on melko perinteinen, mutta löytyy niiltäkin muutamia erikoisempia hautamuistomerkkejä. Laiho mainitsee esimerkkeinä nuottiavaimen ja avoimen kirjan.

– Lisäksi on joitain abstraktimpia muistomerkkejä, jotka jokainen voi käsittää omalla tavallaan.

Muistomerkin pitää olla taideteos

Periaatteessa siis vain mielikuvitus on hautamuistomerkin luomisessa rajana.

Käytännössä on kuitenkin todennäköisempää, että intohimoinen musiikinystävämme jäisi ilman Jimi Hendrixiä haudallaan. Muistomerkkien ulkonäköä säädellään hautaustoimilaissa ja seurakuntien omilla säännöksillä.

Lakipykälän mukaan “muistomerkin tulee olla hautausmaan yleiskuvaan sopiva eikä se saa loukata vainajan muistoa tai hautausmaan arvokkuutta”.

– Lisäksi on tärkeää, miten muistomerkki on tehty. Sen pitää olla taideteos, Laiho korostaa.

Jokainen muistomerkki pitää hyväksyttää seurakunnalla. Jos seurakunnan säännöksistä poiketaan paljon, muistomerkin hyväksymisestä päättää kirkkoneuvoston taloudellinen jaosto.

Tällaisia tapauksia tulee Laihon mukaan silloin tällöin. Useimmiten on kyse muistomerkin mitoista, jotka poikkeavat seurakunnan asettamista rajoista. (HäSa)

Menot