fbpx
Uutiset

Soitto soi, vaikka musiikki uhkaa loppua

Harjoitukset ja esiintymiset täyttävät Panssarisoittokunnan päivät, vaikka tuleva on vieläkin täysin epävarma.

– Huonolta näyttää, toteaa soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola.

Soittokunnan ei auta kuin odottaa lopullisia päätöksiä. Toiveita siitä, että säästöjä havitteleva Puolustusvoimat päättäisikin pyörtää suunnitelmansa, ei juuri ole. Mikkola muistuttaa, että esitystä on tähänkin asti viety eteenpäin hyvin määrätietoisesti.

Puolustusvoimat on kaavaillut osana säästöohjelmaansa, että nykyisistä 13 sotilassoittokunnasta jäisi jäljelle viisi ja lisäksi Varusmiessoittokunta. Se siirtyisi Lahdesta Panssariprikaatiin. Vuonna 1919 perustettu Panssarisoittokunta kuuluu lakkautettavien listalle.

Ei vastakaikua vetoomuksille

Hämeenlinnan kaupunki on vedonnut Panssarisoittokunnan säilyttämisen puolesta. Soittokuntaa pidetään yhtenä tärkeimmistä keinoista edistää seudun maanpuolustustahtoa.

Kaupungin vetoomus, sen paremmin kuin Panssariprikaatin esitys runko-orkesterin perustamisesta ei ole kuitenkaan saanut ainakaan toistaiseksi vastakaikua.

Idea on, että 14-miehinen runko-orkesteri voisi toimia kouluttajana, mutta myös esiintyä niinä puolivuotiskausina, kun Varusmiessoittokunta ei olisi esiintymiskunnossa. Panssarisoittokunnan vahvuus on 21.

Vaikka Panssariprikaati on saamassa Lahdesta Varusmiessoittokunnan lakkautettavan Panssarisoittokunnan tilalle, on lohtu laiha. Varusmiessoittokunnan kausi kestää vain vajaat puoli vuotta. Suunnitelmien toteutuessa Häme saisi pärjätä toisen puolen vuodesta ilman sotilasmusiikkia.

Soittokuntien lakkauttamiset on suunniteltu toteutettavaksi vuoden 2013 loppuun mennessä. Ennen kuin Varusmiessoittokunta olisi esiintymiskunnossa, ehtisi vierähtää kokonainen vuosi.

Lakkautus olisi isku koko seudulle

– Panssarisoittokunnan katoaminen olisi aikamoinen isku alueen musiikkitoiminnalle, muistuttaa soittokunnan päällikkö Pasi-Heikki Mikkola.

Varsinaisen toimensa lisäksi soittokunnalla tai sen jäsenillä on ollut sormensa monessa mukana. harrastustoiminnan lisäksi soittokunta on tehnyt yhteistyötä mm. teatterin kanssa. Muusikoita on työskennellyt myös Sibelius-opistossa opettajina.

Soittokuntien omassa arvoasteikossa Panssarisoittokunta on sijoittunut myös varsin korkealle, sillä se on ollut Kaartin Soittokunnasta seuraava, joka on kutsuttu hoitamaan valtiollisia tilaisuuksia. Kysyntää soittokunnalle on ollut muutoinkin.

– Kesän aikana joudutaan myymään eioota. Mitä se sitten onkaan, kun maassa on jäljellä enää viisi soittokuntaa, kysyy Mikola. (HäSa)

Menot