Uutiset

Soivatko Katuman lavan kohtalon kellot?

Nimimerkki ”Polkkakaan ei jää valiin” kiitteli (HäSa 2.6.) Katuman lavan henkiin herättämistä. Tämän ilmaisun taustalla on syvä kuolemankierre pienten tanssilavojen kohdalla ja vastaavasti korkeasuhdanne lavatanssikulttuurin keskittymiseksi muutamille suurlavoille. Kurjistumisreoria vastaan kasautumisteoria johtanee kuitenkin viimemainitun voittoon, myös Hämeenlinnan seudulla.

Paluuta kultaiselle 1950-luvulle ei hämeenlinnan alueellakaan ole. Lepolan lava ja Puistoravintola, myöhemmin vain tanssiproomu puiston rannassa, ovat mennyttä kalua. Pekolan ja Vähikkälän lava ovat vain satunnaisesti heräilleet. Sotkalinnassa ja Vitsiälässä on järjestetty ainakin teematansseja. Helmipapuna jatkaa Kolmilammi sunnuntaisin. Satulinna on vaiennut kesäajaksi.

Potin ovat korjanneet suuret ”tanssiteollisuuslaitokset” Kapakanmäki ja Riutanharju. Kahden yhtyeen myötä tanssi-ilta on niissä pidentynyt ainakin tunnilla ja lipun hinta kohonnut parilla kolmella eurolla. Tanssiyleisön matkustuskulut ovat keskimäärin kasvaneet kaupan päälle.

Nykykansalainen on tottunut ja totutettu elämään ja viihtymään suurissa yksiköissä, oli sitten kyseessä työpaikka, supermarket tai tanssilava. Nyrkkipajat, kyläkaupat ja pienlavat ovat historiaa.

Edellä esitetyn katsauksen valossa Katuman lavan elinkykyisyydellä olisi merkittävä asema koko Kanta-Hämeen perinnetanssipaikkana. Sen painoarvoa lisää sijainti veden, Katumajärven, äärellä, tarjoten erityisesti juhannustansseille ja kokon polttamiselle täydelliset puitteet, mitkä alueen suurlavoilta puuttuvat.

Kuten ”Serengeti ei saa kuolla”, ei myöskään Katuman lava. Ainakin seniori-ikäisten, mutta myös perässä tulevien, tulisi sitä suoria. Lava on myös imagokysymys Hämeenlinnan kaupungille.

Pikkulavojen kunnostamiseksi ja säilyttämiseksi 1900-luvun kansallisena perintönä tarvittaisiin nykynäkymillä jopa EU:n tukea. Entä mikä on Museoviraston rooli toiminnallisuuden säilyttämistalkoissa?

Pelastakaamme tanssija jatkossakin Katuman lavan hyväluistoiselle lattialle pyörähtelemään. Nimimerkki osasi viestittää sen lyhyesti.

Reino Laajaniemi

Antti Järvi

Raimo Ollinkangas

Päivän lehti

5.7.2020