fbpx
Uutiset

Sojuz-laukaisusta rikostutkinta, miehitetyt avaruuslennot keskeytetään

Venäläisen Sojuz-avaruusaluksen kaksihenkisen miehistön kerrottiin torstaina selvinneen vammoitta Kazakstaniin tehdystä hätälaskusta. Venäläistutkijat kertoivat aloittavansa epäonnistuneesta laukaisusta rikostutkinnan, ja miehitetyt avaruuslennot ovat keskeytyksissä tutkinnan ajan.

Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle matkalla olleen aluksen kantoraketissa ilmeni vika pian laukaisun jälkeen.

– Onnettomuus kantoraketin kanssa, 2 minuuttia, 45 sekuntia. Se oli lyhyt lento, sanoi rauhalliselta vaikuttanut kosmonautti Aleksei Ovtshinin pian lähdön jälkeen. Hänen kanssaan aluksessa oli amerikkalainen astronautti Nick Hague.

Hague oli matkassa ensimmäistä kertaa, Ovtshininille laukaisu oli toinen hänen urallaan.

Pelastusmiehistöt saavuttivat hätälaskupaikan, joka sijaitsi useita satoja kilometrejä Baikonurista koilliseen, ja poimivat avaruuslentäjät mukaansa. Venäjän avaruusvirasto Roscosmos julkaisi myöhemmin kuvia, joissa miehet istuvat sohvalla Zhezkazganin kaupungissa samalla kun heidän verenpainettaan mitataan.Asemalla kolmihenkinen miehistöRikostutkinnan tarkoituksena on selvittää, onko turvallisuusmääräyksiä rikottu rakennusvaiheen aikana, tutkintakomitea kertoi lausunnossaan. Komitean mukaan tutkinta laukaisupaikalla on meneillään ja asiakirjoja takavarikoidaan.

Yhdysvaltojen lopetettua sukkulaohjelmansa venäläisalukset ovat olleet ainoa keino matkata kansainväliselle avaruusasemalle. Asemalla on tällä hetkellä kolmihenkinen miehistö, joka saapui kesäkuussa. Haguen ja Ovtshininin piti liittyä heidän seuraansa ja viettää asemalla puoli vuotta.

Yksi asemalla olevista on Euroopan avaruusjärjestön Esan astronautti Alexander Gerst. Esan lausunnon mukaan epäonnistuneella laukaisulla on “vaikutuksia lähitulevaisuuden suunnitteluun”.

Uutistoimisto Tassin lainaaman lähteen mukaan ISS:llä on riittävästi tarvikkeita niin, ettei siellä oleva miehistö ole pulassa.

– Jumalan kiitos kosmonautit ovat hengissä, presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Asiasanat

Menot