Uutiset

Sojuz taivalsi ongelmitta avaruuteen lokakuun epäonnistumisen jälkeen

Amerikkalainen Anne McClain valmistautui maanantaina avaruuslennolle Baikonurissa Kazakstanissa.

Venäläisvalmisteinen Sojuz MS-11-avaruusraketti laukaistiin maanantaina puolenpäivän aikoihin matkaan Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista.

Raketti vie kolme astronauttia – amerikkalaisen Anne McClainin, kanadalaisen David Saint-Jacquesin ja venäläisen Oleg Kononenkon – kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Venäjän ortodoksikirkon pappi siunasi vanhan perinteen mukaisesti raketin ennen laukaisua.

Avaruusaseman miehistön vaihdot ovat yleensä rutiiniluonteisia tapahtumia, mutta tämänkertaista laukaisua odotettiin jännityksellä lokakuun epäonnistumisen jälkeen.

Tuolloin Sojuzissa matkaan lähetetty kaksihenkinen miehistö joutui tekemään hätälaskun pian laukaisun jälkeen moottorivian vuoksi.

Koelento ilman miehistöä

Ennen lähtöä avaruusaluksen miehistö sanoi luottavansa siihen, että avaruusaluksen tekniikka on saatu kuntoon.

– Riski on osa ammattiamme, sanoi kuitenkin venäläiskosmonautti Kononenko.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa teki tarkat selvitykset, ennen kuin yhteistyö venäläisten kanssa saattoi jatkua.

Tekniikan toimivuus testattiin miehittämättömällä lennolla, joka vei ruokaa ja polttoainetta ISS-asemalle marraskuun puolivälissä.

Kolmihenkisen miehistön lento oli suunniteltu tapahtuvaksi myöhemmin joulukuussa, mutta sitä aikaistettiin, jotta Maata kiertävä avaruusasema ei jäisi miehittämättömäksi, kun sen nykyinen miehistö palaa Maahan ennen joulua.

Seinän reikä askarruttaa

Avaruusasemalle lähteneestä kolmikosta kokenein on 54-vuotias venäläinen Oleg Kononenko. Hän on ollut ISS-asemalla jo kolmesti aikaisemmin.

David Saint-Jacques on 48-vuotias kanadalainen insinööri ja avaruusfyysikko. Anne McClain on 39-vuotias amerikkalainen lentäjä.

Kolmikko viettää avaruusasemalla kuusi ja puoli kuukautta.

Kolmikon ohjelmaan ISS-asemalla kuuluu muun muassa avaruuskävely, jossa yritetään selvittää, mikä aiheutti ilmanpaineen putoamisen aseman sisällä viime elokuussa.

Avaruusaseman venäläisellä puolella havaittiin kahden millimetrin kolo, jonka epäillään aiheutuneen avaruusromun törmäyksestä. Venäjällä on tosin ollut myös väitteitä, että reiän olisivat tehneet tarkoituksellisesti aseman amerikkalaiset astronautit.