fbpx
Uutiset

Sokea eksyy suojatieltä, kun piippaus puuttuu

Henkilöauto ajoi suojatietä ylittämään lähteneen Teijo Nikanderin valkoisen kepin kärjen ylitse pari viikkoa sitten.

Tuolloin vaaratilanne johtui päin punaisia ajaneesta autoilijasta, mutta useimmiten liikenteessä näkövammaisille ongelmia aiheuttavat liikennevalojen vaihtelevasti toimivat äänimerkit.

-Tässäkin risteyksessä on hyvin usein kaikki sekaisin. Kuuntele nyt tätäkin, Nikander opastaa Parolantien ja Brahenkadun risteyksessä.

Nakuttava äänimerkki kuuluu punaisilla, mutta ei vihreillä valoilla. Risteyksen neljässä valotolpassa äänimerkit piipittävät ja nakuttavat kolmella eri tavalla.

Vieressä sijaitsee Kanta-Hämeen Näkövammaiset ry:n toimisto, joten kyseinen risteys on tavallista tarkemmassa valvonnassa.

Viikko sitten näkövammainen Teuvo Ylitalo eksyi ja oli jäädä samassa risteyksessä auton alle, kun yksi äänimerkeistä oli jälleen mennyt mykäksi. Äänimerkin puute vaikeutti suunnistamista vilkkaasti liikennöidyllä paikalla.

-Kävelin ilmeisesti risteyksen läpi vinottain ja jatkoin pitkin Parolantietä. Opaskoira yritti laittaa vastaan, mutta hämmentyi ja totteli, vaikka käskin väärään suuntaan, Ylitalo kertoo.

Korjataan ilmoitusten perusteella

Kaupunki korjaa viallisia valotolppia ja äänimerkkejä ilmoitusten perusteella.

Teijo Nikanderin mukaan korjaajien saapumisessa kestää tavallisesti useita päiviä, jopa viikkoja.

-Viat pyritään korjaamaan nopeasti, mutta jalankulkijoiden liikennevalot eivät näy valvontajärjestelmässämme, katukunnossapitomestari Aleksi Koivuniemi kertoo.

Kaupungilla ei ole tiedossa, että äänimerkeissä olisi jotain suurempaa häiriötä. Käyttäjäkokemuksien mukaan vikoja ei ilmene päivittäin, mutta niitä on silti liikaa.

-Joko viat aiheutuvat ilkivallasta, tai sitten laitteet eivät kestä sääolosuhteita, Teuvo Ylitalo epäilee.

Tällä hetkellä kaupungin valotolpissa on kahta erilaista äänimerkkiä. Uudempi, matalaa nakutusta päästävä äänimerkki on parempi.

-Ääni on korkeaa piipitystä helpompi kohdistaa, Ylitalo kertoo.

Toimimattomuuden lisäksi näkövammaisille ongelmia aiheuttavat liian hiljaiselle säädetyt äänimerkit, sekä valotolppien ja niihin kiinnitettyjen liiketunnistimien tai jalankulkijoiden käyttämien painonappien vaihteleva sijoittelu.

-Kun tolppien paikka vaihtelee, on joskus vaikea tietää missä suojatie oikeasti sijaitsee, Teijo Nikander sanoo.

Toiveena yhteinen tarkastuskierros

Takavuosina Hämeenlinnan kaupungin edustajat kävivät kiertämässä risteyksiä näkövammaisten kanssa, jolloin äänimerkkien tarvitsijoiden mielipiteet pääsivät paremmin esille.

Nikander toivoo, että käytäntö elvytettäisiin.

-Ei näkevä kiinnitä äänimerkkeihin samalla lailla huomiota. (HäSa)

Menot