Uutiset

Sokeat käyvät aseisiin

Taas täytyy parjata amerikkalaisia. Yhdysvallat käy näet yhä älyvapaammaksi valtioksi. Teksasilainen republikaani Edmund Kuempel vie parhaillaan eteenpäin lakialoitetta, jolla sokeille annettaisiin oikeus metsästää.

Tämä ei ole vitsi.

Sokeat halutaan todella panna pusikoihin kivääri kainalossa. Asehullussa Teksasissa esitys voi hyvinkin mennä läpi, mikä tuntuu suomalaisittain pöyristyttävältä.

Vaikuttaa siltä, että todellista valtaa Yhdysvalloissa käyttävät mielenvikaiset sirkusapinat, joille on syötetty soppakauhalla LSD:tä. Poliitikot lienevät nukkehallitsijoita.

On hienoa, kun vammaisille annetaan mahdollisuus samoihin elämyksiin, joita vammattomat voivat saada. Mutta metsä täynnä aseistettuja sokeita ammuskelemassa? Olenko ainoa, jonka mielestä se kuulostaa huonolta ajatukselta?

Ehkä seuraavaksi värisokeat valjastetaan hävittäjälentäjiksi ja neliraajahalvaantuneet mäkihyppymaajoukkueeseen. Kuurot voisi palkata musiikkituottajiksi tai laulajalahjakkuuksien etsijöiksi. Ai niin, mutta tämähän on jo toteutettu: meillä on Idols. Toki myös ideologiset vähemmistöt tulee ottaa huomioon. Kansallissosialisteista voitaisiin tehdä vaikka Unicefin hyvän tahdon lähettiläitä.

Yhdysvalloissa on pöljä perustuslaki, joka takaa kaikille kansalaisille oikeuden kantaa asetta. Poliittisen korrektiuden pyhätössä tämä oikeus halutaan ulottaa myös niille, jotka eivät kaiken järjen mukaan kykene käyttämään sitä. En ihmettelisi lainkaan, jos joku stetsonipäinen punaniska suunnittelisi aseenkanto-oikeuden laajentamista lapsille.

Amerikkalaisten nurinkurisen ajattelun mukaan maa on sitä turvallisempi, mitä enemmän ihmisillä on aseita. Tätä typerää käänteislogiikkaa käyttävät sekä yksittäisiä kansalaisia aseistavat asejärjestöt että valtiota aseistavat poliitikot.

Ymmärtääkseen amerikkalaisten asefetisismiä täytyy muistaa, että Yhdysvallat on väkivalloin rakennettu valtio. Aseet ovat kuuluneet maan historiaan aina. Tappaminen on ollut tapa ratkaista ongelmat sekä yksilöllisellä että valtiollisella tasolla. Väkivalta on the american way. Aseen omistaminen on vahva osa amerikkalaista identiteettiä.

Suomessa käsiase on piilotetumpi osa kulttuuria. Silti suomalaiset omistavat yli miljoona käsiasetta.

Minusta aseharrastus tuntuu typerältä. Ase on kehitelty tappamaan tai vahingoittamaan, joten jo sen idea on elämänvastainen.

Yhtä oudolta tuntuu, että lapsille annetaan leikkikaluiksi aseita – tänäkin jouluna monen piltin paketista paljastuu leikkipyssy tai muovikuula-ase. Miksi lapsen pitää leikkiä symbolilla, jonka esikuvan ainoa tarkoitus on tappaa?

Metsästysoikeuksia ei pidä laajentaa. Aseiden saamista pitää rajoittaa ja niiden määrää vähentää. Tämä olisi suotava kehitys sekä Yhdysvalloissa että Suomessa.

Ja lelupyssyt saisi minun puolestani kieltää lailla. Väkivallan kuvastosta olisi tehtävä lapselle vieras asia.

Vaikuttaa siltä, että todellista valtaa Yhdysvalloissa käyttävät mielenvikaiset sirkusapinat, joille on syötetty soppakauhalla LSD:tä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic