fbpx
Uutiset

Sokeriuudistus pelottaa Kanta-Hämeessä

Julkisuuteen vuotaneet tiedot EU:n komission kaavailemasta sokerintuotantoa koskevasta uudistuksesta, arkisemmin sanottuna viljelyn vähentämisestä ja tuottajahintojen leikkaamisesta, on herättänyt kiivasta vastustusta Suomessa.

Sokerijuurikas on tärkeä viljelykasvi myös monelle kantahämäläiselle maatilalle. Sitä kasvatetaan useilla sadoilla tiloilla, jotka ovat panostaneet huomattavia summia muun muassa erittäin kalliisiin korjuukoneisiin.

Juurikkaanviljelyä on harjoitettu maakunnassa yli 50 vuotta ja viljelijät ovat ammattitaitoisia. Juurikas juurtui Kanta-Hämeeseen Turengin sokeritehtaan myötä, mutta ei hävinnyt tehtaan mukana.

Tällä hetkellä suomalainen sokeriteollisuus on ulkomaalaisomistuksessa, tanskalainen Danisco osti muutama vuosia sitten Salon, Säkylän ja Porkkalan tuotantolaitokset. Kaupan jälkeen viljelyalue on entisestään keskittynyt Etelä- ja Lounais-Suomeen. Muun muassa Savossa tuotanto on hiipunut, pellot ovat liian etäällä tehtaista.

EU-komissio antaa ensi keskiviikkona esityksensä sokeriuudistuksesta ja sen jälkeen on jäsenmaiden vuoro kommentoida sitä. Tietojen mukaan sokerin hallinnollista hintaa aiotaan laskea 37 prosenttia ja tuotantokiintiöitä 16 prosenttia. Maakohtaisia kiintiöitä voidaan siirtää maasta toiseen.

Hinnanalennuksesta koituvasta tulonmenetyksestä esitetään korvattaviksi tuottajille 60 prosenttia. Tämä tietäisi juurikkaanviljelyn kannattavuuden romahtamista Suomessa. Ilmasto-oloista johtuen satomääriä on nykyisestä mahdotonta tuntuvasti lisätä. Jo ennestään korkeatasoinen viljelyteknologiakaan ei suo mahdollisuuksia tehokkuuden parantamiseen niin, että sillä kurotaan kiinni tuottajahintojen alennus.

Pahimmassa tapauksessa juurikkaanviljely ja sokeriteollisuus katoavat Suomesta tyystin. Sokeripula ei kuitenkaan uhkaa, Euroopassa ja maailmanmarkkinoilla sokeria on yllin kyllin.

Viljelijän näkökulmasta tuotannon kannattavuuden heikentyminen tai koko alan katoaminen tuo ongelmia. Tehdyt investoinnit valuvat hukkaan ja vaihtoehtoisten kasvien löytäminen ei ole helppoa.

Sokeritehtaiden sulkeutuminen veisi satoja työpaikkoja, suoraan ja välillisesti. Juurikastuotannon aluetaloudellinen merkitys on huomattava eikä sen tilalle ole käden käänteessä kenelläkään mitään tarjota.

Suomen uusi komissaari Olli Rehn (kesk.) joutuukin heti tuoreeltaan tiukan paikan eteen. Kotimaan evästykset ovat yksiselitteiset, sokerintuotannosta ei luovuta.

Suomi ei ole sokeriongelmansa kanssa yksin, muun muassa Irlannin ja muutaman Välimeren maan tuotantoa uhkaa alasajo.

Unioniin liitymisemme jälkeen on toistuvasti vakuuteltu, että jokainen jäsenmaa saa jatkaa perinteistä tuotantoaan. Nyt on taas kerran aika lunastaa lupaukset.

Vaikka lupa viljelyyn olisikin, myös sen taloudellisesta kannattavuudesta on huolehdittava. Kyse on oikeudenmukaisuudesta ja jäsenmaiden tasapuolisesta kohtelusta.

Sokerijuurikkaan aluetaloudellinen merkitys on huomattava.

Menot