fbpx
Kolumnit Uutiset

Some-raivo voi viedä kaiken

Sosiaalinen media on pelottava ase. Se voi viedä ihmiseltä mielenrauhan, maineen, ammatin – jopa hengen.

Parin viikon sisällä on nähty hämmentävä näytelmä, jossa ensin perinteisen median verkkosivut klikkikiihkossaan antoivat osin väärää tietoa, sitten some-raivo teki lopusta selvää.

Suurta huomiota herättäneessä Axl Smithin salakatselujutussa todistajana toiminut muusikko Kasmir suurin piirtein ristiinnaulittiin.

Myöhemmin joku vaivautui lukemaan oikeudenkäynnin pöytäkirjat. Kävi ilmi, että Kasmir oli jutussa paitsi todistaja, myös itse salakuvauksen uhri.

Sitä ennen mm. useat radiokanavat olivat ilmoittaneet, etteivät enää soita hänen musiikkiaan. Hänet oli myös heitetty ulos suositusta Tanssii tähtien kanssa -televisio-ohjelmasta.

Juontaja Axl Smithin höykytys somessa on sentään jollain tavoin ymmärrettävää, syyllistyihän hän harvinaisen törkeään salakuvaukseen.

Mieheltä meni ammatti ainakin Suomessa, mutta hän saa syyttää siitä itseään.

Moni rikos jäisi tuomitsematta ilman todistajia. Joku salakuvatuista naisistakin yritti painottaa tätä, mutta some-raivo vain yltyi Kasmiria kohtaan.

Ehkä kaikki somettajat eivät tiedä, mikä on todistaja.

Tosin pahan mokan tekivät ensimmäisinä lehtien verkkomediat, jotka levittelivät valheellista tarinaa, että Kasmirin keikkabussissa oli urakalla katseltu salakuvausvideoita ja kommentoitu niitä Whatsappissa.

Sitten viihdeverkkosivusto Stara heitti pommin. Oikeuden pöytäkirjoista selvisi, että Kasmir olikin uhri.

Tuskin on Hesarissa ikinä ollut niin suurta oikaisua kuin viime viikolla, lähes aukeaman henkilöhaastattelu.

Radiokanavien vastaavat hurskastelivat, että soittokiellolla vain yritettiin suojella Kasmiria.

Myös käräjäoikeus mokasi unohtamalla poistaa tuomion julkisesta versiosta uhreiksi joutuneiden naisten nimiä. Nyt he saavat sontaa somessa.

Mikä meitä oikein vaivaa?

Stylisti Teri Niitti erehtyi päivittämään, ettei hän tykkää, kun joku imettää vauvaa viereisellä penkillä lentokoneessa.

Asiasta voi tietenkin olla erimieltä ja moni onkin. Niitti joutui kuitenkin sellaisen some-raivon kohteeksi, ettei ikinä selvinnyt siitä. Sen arvellaan edistäneen hänen äskettäistä kuolemaansa.

Miksemme osaa keskustella järkevästi somessa? Eri mieltä voi olla hillitystikin.

Menot