Kolumnit Uutiset

Somekonsulttien pitäisi juhlia Trumpia

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi Yhdysvalloissa nousseen Donald Trumpin pitäisi olla kaikkien sosiaalisen median konsulttien esikuva ja suojeluspyhimys.

Trump on nimittäin käytännössä toteuttanut sen, mistä digitalisaation saarnaajat ovat nähneet päiväunia viimeiset viisi vuotta.

Vaikka Trump on miljardööri, hän on käyttänyt ostettuun mainontaan kärkiehdokkaista kaikkein vähiten rahaa. Perinteisen kampanjoinnin sijaan Trump on onnistunut jalkauttamaan sosiaaliseen mediaan valtavan meemejä tehtailevan kannattaja-armeijan. Trumpin digikampanjaa täytyy pitää kaikkien aikojen onnistuneimpana, pelkästään sen saavuttamien tulosten vuoksi.

Harvempi somekonsultti on kuitenkaan uskaltanut ylistää Trumpin kampanjaa. Keskustelu kampanjasta on keskittynyt siihen, miten Trump on manipuloinut kansaa ja valjastanut ihmisten tyytymättömyyden häikäilemättömällä tavalla.

Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä populismi ei ole ylhäältä johdettu ilmiö.

Trump ei manipuloi tai käytä kansalaisia, vaan kansalaiset käyttävät Trumpia kapinoidakseen vihaamaansa eliittiä vastaan. Se, että tämä on yleensä ottaen mahdollista, kertoo perinteisten portinvartijoiden vallan murtumisesta. Trump on noussut asemaansa puoluekoneiston ja valtamedian vastustuksesta huolimatta.

Jopa konservatiivinen eliitti on yrittänyt torpedoida oman puolueensa presidenttiehdokkaan. Viime tammikuussa Yhdysvaltain vaikutusvaltaisin konservatiivinen julkaisu National Review käytti kokonaisen numeron Trumpin lokaamiseen, mutta operaatio ei tehnyt lommoakaan kiinteistömogulin kampanjaan.

Aiemmin valtamedia ja puoluekoneisto olivat henkisiä rajavartijoita, joita täytyi miellyttää, jos halusi edes päästä osallistumaan julkiseen keskusteluun. Sosiaalinen media ja internet ovat muuttaneet asetelman ja Trumpin menestys on tästä paras esimerkki. Siksi kaikkien ”digitalistien” pitäisi juhlia Trumpin menestystä.

Konkreettiset poliittiset linjaukset ovat toki jääneet kampanjassa pieneen sivurooliin ja onkin vaikea sanoa, millainen presidentti Trump olisi.

On hyvin mahdollista, ettei hän edes toisi kovin dramaattista muutosta Yhdysvaltain politiikkaan, aivan kuin Nobelin rauhanpalkinnon ilman mitään ansioita voittanut Barack Obamakaan ei tuonut.

Päivän lehti

3.7.2020