Kolumnit Uutiset

Somen sankarit ampuvat hehtaaripyssyllä

Siinä se oli, Facebook-seinälläni: Pekka Pedofiili Pedarinkujalta (nimi ja asuinpaikka muutettu) on tuomittu lapseen kohdistuvasta…

Nettikaverin jakama valokuva nuoresta miehestä ja alla teksti, jossa kerrottiin oikeuden tuomio, missä hän asuu ja mitä hänelle pitäisi tehdä. Hakata, hirttää munista ja kastroida tylsällä veitsellä.

Seksuaalirikollisten tuomioita ja nimiä levittävä Ei hyssyttelyä pedofiileille – kaikki tiedot julkisiksi -ryhmä tekee mitä nimi lupaa – jakaa henkilöiden saamia tuomioita nimineen. Lisäksi ryhmän ylläpito kaivaa esiin tuomittujen kuvat ja asuinpaikat. Ryhmän uutisvirtaa seuraa lähes 16 000 ihmistä.

Oikeusoppineet ovat todenneet toiminnan olevan laillisuuden rajamailla. Joissakin tapauksissa voi kyseessä olla kunnianloukkaus, mutta ennakkotapaus puuttuu koska kyseessä on asianomistajarikos. Kukaan ryhmän suurennuslasin alle joutunut ei ole tiettävästi tehnyt rikosilmoitusta saamastaan julkisesta häpeärangaistuksesta.

Netistä löytää pienellä vaivalla valtavasti vastaavaa tietoa tuomituista rikollisista, rikollisiksi epäillyistä ja henkilöistä, jotka saavat some-raivon niskaansa pelkkien huhupuheiden perusteella. Näitä ”tietoja” jakavat ihmiset tarkoittavat ehkä hyvää, mutta tekevät toisinaan pahaa.

Helsingissä pahoinpitelyitä tehtailleiden nuorisojengiläisten oletetut nimilistat levisivät sellaista vauhtia, että poliisi joutui varsinaisen tutkinnan sijaan hillitsemään kansalaisten lynkkausintoa. Koirille tarkoitettujen myrkkyherkkujen levittäjien ja epäilyttävien autoilijoiden tuntomerkkien jakaminen on some-sankareiden arkipäivää. Poliisin arkipäivää on näiden huhujen alas ampuminen ja tiedotusvälineet tarkistavat tämän tästä epämääräisiä uutisvihjeitä. Useimmiten huhulle ei saada varmistusta.

Hyssyttelynkieltoryhmissä ja nettipalstoilla suomalaista mediaa arvostellaan tuomittujen suojelemisesta. Julkaistaanhan monissa muissa länsimaissa tuomittujen nimet lievemmissäkin rikoksissa. Australialaislehdistä saattaa liikenteessä törttöillyt löytää nimensä jo ennen tuomion julistamista.

Viranomaiset ja media eivät ”hyssyttele” suojellakseen tuomittua, vaan uhria. Tätä alleviivaa myös journalistin ohjeistus: Arkaluonteisen rikoksen uhrin henkilöllisyys on suojattava, ellei sillä ole poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä.

Kun sukulaismies on kosketellut lasta sopimattomasti, ei kukaan hyödy tuomitun tai epäillyn saamasta julkisesta häpeärangaistuksesta. Kaikista vähiten siitä hyötyy uhri tai tämän vanhemmat, jotka eivät varmasti halua koko naapuruston tai tuttavapiirin tietävän mitä on tapahtunut.

Tuomiota varten meillä on oikeuslaitos, joka on useissa tapauksissa langettanut tuomion rangaistusasteikon lievästä päästä. Tuomiot varsinkin seksuaalirikoksista ovat selvästi kansalaisten oikeustajua vastaan. Siitä kertovat osaltaan some-sankarit sekä kansalaisaloite rangaistusasteikon koventamisesta.

Menot