fbpx
Uutiset

Somesota kiihtyy Yhdysvalloissa: Twitter jäädytti Trumpin tilejä, Google poisti Parlerin sovelluskaupastaan – Trump: "Meitä ei hiljennetä"

Sulkemisten syyksi sanotaan muun muassa yllyttämistä väkivaltaan. Väistyvä presidentti Donald Trump väläyttää oman sosiaalisen median perustamista.
Presidentti Trump nousi valtaan vahvasti sosiaalisen median siivittämänä. Nyt hänen viestittelynsä on vaikeutunut huomattavasti. Kuva: epa08923571
Presidentti Trump nousi valtaan vahvasti sosiaalisen median siivittämänä. Nyt hänen viestittelynsä on vaikeutunut huomattavasti. Kuva: epa08923571

Sosiaaliseen mediaan liittyvät kiistat kiihtyvät presidentti Donald Trumpin kauden loppusuoralla Yhdysvalloissa.

Somejätti Twitter sulki väistyvän presidentin henkilökohtaisen tilin kokonaan, kun tili oli aiemmin jäissä tilapäisesti. Perusteluiksi yhtiö sanoo muun muassa pelkoa siitä, että tilillä julkaistava sisältö voi yllyttää väkivaltaisuuksiin.

Trump vastasi pannaan tviittaamalla Yhdysvaltojen presidentin virallisella tilillä, jolla on yli 33 miljoonaa seuraajaa.

– Meitä ei hiljennetä! hän kirjoitti perjantaina ja syytti Twitteriä sananvapauden rajoittamisesta ennen kuin yhtiö poisti joitakin hänen tviittejään.

Trump sanoi myös selvittävänsä oman sosiaalisen median perustamista. Tästä hän kertoi virallisessa lehdistötiedotteessa.

Myös kampanjatili jäädytettiin

Trump yritti vielä saada viestejään läpi presidentinvaalikampanjansa tilin kautta.

Kampanja julkaisi presidentin lausunnon, jossa niin ikään syytettiin Twitteriä pyrkimyksistä hiljentää hänet yhdessä “demokraattien ja radikaalin vasemmiston” kanssa”.

Vähän aiemmin kampanjatili oli kehottanut seuraajiaan siirtymään Parler-keskustelualustalle. Se on tunnettu löyhästä tai olemattomasta sisällön moderoinnista, ja on erityisen suosittu konservatiivien keskuudessa.

Twitter jäädytti lopulta myös Trumpin kampanjan tilin.

Google ja Apple puuttuivat peliin

Lopulta somesotaan puuttuivat myös mediajätit Google ja Apple.

Google poisti perjantaina Parler-sovelluksen omasta sovelluskaupastaan Google Playsta, josta voi ladata sovelluksia Android-puhelimiin.

Yhtiön mukaan Parlerissa julkaistu sisältö yllyttää väkivaltaan ja on uhka yleiselle turvallisuudelle. Sovellus pääsee takaisin sovelluskauppaan vasta, kun sisältöä ryhdytään moderoimaan tehokkaasti.

Apple puolestaan antoi Parlerille 24 tuntia aikaa esittää, miten se aikoo ryhtyä moderoimaan sisältöään. Muussa tapauksessa sovellus poistetaan myös Applen sovelluskaupasta App Storesta.

Yhtiö viittasi suoraan Parlerin käyttöön keskiviikon mellakoissa, joissa väkivaltaiset mielenosoittajat tunkeutuvat Yhdysvaltojen kongressiin.

– Sisältö, joka uhkaa muiden hyvinvointia tai on tarkoitettu lietsomaan väkivaltaa tai muita laittomuuksia ei ole koskaan ollut hyväksyttävää App Storessa, Apple totesi Parlerille lähettämässään viestissä uutistoimisto Reutersin mukaan.

“Apple on asetettava vastuuseen autopommeista”

Parlerin toimitusjohtaja John Matze katsoo, että Apple vaatii hänen yhtiöltään sellaista, jota se ei noudata itse.

– Ilmeisesti he uskovat, että Parler on vastuussa kaikesta käyttäjien tuottamasta sisällöstä, hän totesi.

Tällä perusteella myös Applen pitäisi hänen mukaansa olla vastuussa kaikesta siitä, mitä yhtiön puhelimilla tehdään.

– Apple on siis asetettava vastuuseen jokaisesta autopommista, jokaisesta laittomasta puhelinkeskustelusta ja jokaisesta rikoksesta, jotka on tehty iPhonella.

Matze perusti Parlerin vuonna 2018. Hän on sanonut sen toimivan sananvapauden takaavana vaihtoehtona muun muassa Twitterille ja Facebookille. Sittemmin alusta on houkutellut erityisesti Donald Trumpin kannattajia.

Ensimmäinen valtionjohtajan tilin sulkeminen

Erityisesti Trumpin aktiivisuuden Twitterissä on katsottu siivittäneen hänet vaalivoittoon vuonna 2016.

– En usko, että olisin tässä ilman sosiaalista mediaa, hän totesi Fox Businessin haastattelussa vuonna 2017.

Syksyn 2020 vaalitappion jälkeen Trump on käyttänyt aktiivisesti sosiaalista mediaa muun muassa jakaakseen valheellisiksi osoitettuja väitteitä vaalivilpistä.

Twitterin mukaan kyseessä on nyt ensimmäinen kerta, kun se sulkee valtionjohtajan tilin.

Donald Trumpin poika Donald Trump Jr. tviittasi isänsä tilin sulkemisen jälkeen, että kansanmurhalla uhkaaville diktaattoreille sallitaan edelleen Twitteri-tili. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, keitä hän tarkoitti.

Menot