Kolumnit Uutiset

Somessa piilee houkutus loukkaantua

Vuosi 2016 teki mielensä pahoittamisesta trendikästä – ja helppoa.

Somen aikakaudella kuka tahansa voi sanoa julkisesti mielipiteensä. Se on tehnyt helpoksi myös toisten mielipiteiden arvostelun.

Pöytä on katettu, kun elämänkoululaiset ja feministit ottavat yhteen uutisten kommenttikentissä. Kaikilla on huutava tarve saada se viimeinen sana.

Popcornit valmiina odotan, mistä kaikesta ihmiset keksivät pahoittaa mielensä ensi vuonna. Tänä vuonna esimerkiksi sukupuolirooleista on suututtu oikein huolella.

Syksyllä Opetushallitus linjasi, että lapsia tulee puhutella kouluissa vain etunimillä. Enää ei saa eritellä ketään tytöiksi eikä pojiksi. Monet kokivat uudistuksen menevän liian pitkälle, toiset taas pitivät sitä tasa-arvotekona. Somesota oli valmis.

Joulukuussa uutisoitiin Helsingin Maunula-talon nuorisotilojen uudesta ”tyttöjen huoneesta”, jossa on punaiset sohvat ja meikkipöytä.

Uutinen sai palautevyöryn, jossa tuskasteltiin, että nyt nuoret tytöt yritetään mahduttaa tiettyyn muottiin. Todellisuudessa huoneen ilme meikkipöytineen oli suunnittelijaryhmän tyttöjen oma toive.

Loukkaantumisesta on tullut eräänlainen suojakilpi. Jos asia loukkaa jonkun identiteettiä, loukatusta tulee moraalinen voittaja, vaikkei ongelma ratkeaisikaan hänen hyväkseen.

Esimerkiksi Stockmann joutui juuri ruoskinnan kohteeksi, kun verkkouudistuksen takia se joutui keskeyttämään ruotsinkielisen uutiskirjeensä väliaikaisesti.

Ei näin. Suivaantuneet suomenruotsalaiset leikkasivat kanta-asiakaskorttinsa kahtia ja jakoivat todisteet Facebookissa.

On hirveän hauskaa naureskella toisten herkkähipiäisyydelle, kun asia ei kosketa itseään. Netissä saa arvostella toisten kinasteluja ja paheksua: ”eihän kukaan voi oikeasti ajatella noin!” Tuomitseminen tuo salaista nautintoa.

Vuonna 2016 olen joutunut yhä tarkemmin miettimään, mitä minun on lupa olettaa ihmisistä, ettei kukaan loukkaannu.

Sellaiseen tilanteeseen pääseminen voi olla mahdoton missio. Hyvätkään perustelut eivät auta, jos vastapuoli on päättänyt olla kanssani eri mieltä – ja vieläpä oikeassa.

Jos oletan ihmisen sukupuolen, olen jonkun mielestä rasisti. Jos oletan, että pojat pitävät tietyistä leluista, olen jonkun mielestä rasisti.

Milloin asioista tuli näin mustavalkoisia?

Tehdään nyt uudenvuodenlupaus. Loukkaannutaan, paheksutaan ja tuomitaan vähemmän.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic