fbpx
Uutiset

Sopimus: Sudania johtava sotilasneuvosto aikoo siirtyä syrjään kolmen vuoden kuluessa

Sotilasneuvosto ja opposition liitto pääsivät neuvotteluissa sopuun maan tulevaisuudesta.

Sudanin sotilasjohto ja opposition liitto ovat päässeet sopimukseen kolmen vuoden siirtymäajasta siviilihallintoon, kertoi sotilasjohto varhain keskiviikkona. Väliaikainen sotilasneuvosto kertoi, että oppositioliitto saisi väliaikaisen parlamentin paikoista kaksi kolmasosaa.

Lopullinen sopimus oli määrä solmia torstaina. Asiasta kertoivat muun muassa BBC ja uutistoimistot Reuters ja al-Jazeera.

Sudania on hallinnut sotilasneuvosto siitä saakka, kun sotilaat viime kuussa syrjäyttivät maan pitkäaikaisen johtajan presidentti Omar al-Bashirin.

Bashirin kaatumiseen johtivat laajat katumielenosoitukset, jotka ovat jatkuneet sotilasvallankin aikana. Mielenosoittajat ovat vaatineet siviilivaltaan siirtymistä.

Ennen kuin sopimuksesta ilmoitettiin, maanantaina ainakin viisi mielenosoittajaa ja yksi turvallisuusjoukkojen jäsen saivat surmansa yhteenotoissa pääkaupunki Khartumissa.

Kenraaliluutnantti Yasser al-Atta ja oppositioliiton edustaja Satea al-Hajj pitivät keskiviikkona yhteisen tiedotustilaisuuden. Atta lupasi BBC:n mukaan sudanilaisille, että “sopimus on täysin valmis 24 tunnissa niin että se vastaa kansan pyrkimyksiä”.

Hajj puolestaan sanoi Reutersin mukaan, että “osapuolten näkökannat ovat lähellä toisiaan, ja jos Jumala tahtoo, saavutamme sopimuksen pian”.

“Vallankumousta vastustavat voimat liikkeellä”

Sotilasneuvosto oli halunnut siirtymäkauden pituudeksi kaksi vuotta, oppositioliitto neljä vuotta.

Aiemmin oppositioliiton tiedottaja Taha Osman kertoi osapuolten sopineen tulevien suvereenin neuvoston, hallituksen ja lakiasäätävän elimen rakenteesta.

Oppositioliitto syytti tiistaina sotilasjohtoa uudesta katuväkivallasta.

Toinen oppositiohahmo Madani Abbas Madani sanoi keskiviikkona, että “on aivan selvää, että vallankumousta vastustavat voimat vastustavat luonnollisesti kaikkea edistystä neuvotteluissa”.

Sotilasneuvosto on perustanut komitean tutkimaan mielenosoittajien kuolemia protesteissa. Maanantaina ainakin kuusi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui. Pääkaupungissa kuului tuolloin tuliaseiden laukauksia, puolisotilaalliset joukot partioivat kaduilla ja käyttivät kyynelkaasua ja tuliaseita mielenosoitusten hajottamiseen.

Mielenosoittajat ovat pitäneet yllä istumalakkoa puolustusministeriön edustalla 6. huhtikuuta lähtien.

Maanantain kuolonuhrit olivat ensimmäiset protesteissa useisiin viikkoihin. Surmansa saivat sotilaspoliisi ja viisi mielenosoittajaa.

Yhdysvallat tuki oppositiota panemalla syyn maanantain kaaoksesta sotilaille, jotka olivat yrittäneet poistaa mielenosoittajien pystyttämiä tiesulkuja.

Yhteenotossa loukkaantunut mielenosoittaja Raed Mubarak sanoi ampujan olleen hänestä 20 metrin päässä, kun tämä tähtäsi aseensa häntä kohti.

– Hän ampui rintaani… hän yritti tappaa minut, ei pelotella.

Yksi khartumilainen sairaala kertoi ottaneensa vastaan yli 60 loukkaantunutta sekä kolme kuollutta. Sairaalan edustajan mukaan useilla oli luodinjälkiä eri puolilla ruumista. Joitakin oli isketty terävillä esineillä, toisia oli lyöty kepeillä.

Sudanin levottomuudet

Sudanin mielenosoitukset alkoivat joulukuussa sen jälkeen kun hallitus oli päättänyt kolminkertaistaa leivän hinnan. Protestit laajenit nopeasti presidentin 30 vuotta kestäneen hallinnon vastaisiksi.

17. tammikuuta sotilaat käyttivät tuliaseita protestoijia vastaan surmaten lääkärin. Mielenosoituksissa kuoli kymmeniä muitakin ihmisiä.

Sotilaat syrjäyttivät presidentti Omar al-Bashirin viisi päivää sen jälkeen kun protestoijat olivat aloittaneet istumalakon puolustusministeriön edessä 6. huhtikuuta.

Sotilasneuvosto astui maan johtoon 11. huhtikuuta. Mielenosoitukset kuitenkin jatkuivat, nyt niissä vaadittiin siviilihallintoon siirtymistä.

Aluksi kenraalien ja mielenosoitusten järjestäjien välisissä neuvotteluissa ei tapahtunut edistystä.

Keskiviikkona sotilasneuvosto ja oppositioliitto kertoivat sopineensa kolmen vuoden siirtymäajasta siviilihallintoon.

Menot