Kolumnit Uutiset

Sopu kunnissa räjähtää käsiin

Kunnanjohtajan viran täyttö ei ole mennyt putkeen Hausjärvellä. Äänin 19–16 valittu keskustalainen Maskun yhteysjohtaja Pekka Määttänen on joutunut myrskyn silmään ja ilmeisesti tahtomattaan.

Ennalta näytti selvältä, että määräaikaisena kunnanjohtajuutta hoitava Aleksi Heikkilä valittaisiin jatkoon. Hakijoiden testaaja sekä valintatyöryhmä nostivat Heikkilän parhaalle sijalle ja kunnanhallituskin päätti yksimielisesti esittää Heikkilää.

Esirippu laskeutui ja väliaika käytettiin tehokkaasti kähmintään. Tulos näkyi valtuustossa, jossa keskustalainen Timo Jussila esitti kunnanjohtajaksi Pekka Määttästä. Suljetun lippuäänestyksen äänijakauman matemaattinen tarkastelu paljasti, että kunnanhallituksen jäsenistä ainakin osa äänesti Määttästä.

Nyt odotetaan Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaisua valtuuston menettelystä tehtyyn valitukseen.

Lisämausteen tilanteeseen antaa Määttäsen yksityistaloudesta paljastunut ulosotossa oleva velka, josta hän ei kertonut hakuprosessin aikana.

Syyt ristiriitoihin ja tulehtuneeseen kunnallispolitiikkaan eivät löydy Määttäsestä eivätkä taida löytyä Hausjärven päättäjistäkään. Ulkoisen paineen sietokyky on kunnissa pettämässä ja järki katoaa valtataistelussa.

Kuntakenttä kuohuu ja sapeleita kalistellaan vähän joka puolella. Jolleivät virkamiehet ja päättäjät ole napit vastakkain ristiin ja rastiin, sinne ja tänne, puhaltaa myrskytuuli kunnantalojen läpi. Tulevaisuutta peittää musta pilvi, jonka keskeltä odotetaan Ukko Ylijumalan eli hallituksen käskytystä.

Sote- ja kuntauudistuslinjauksia on saatu odottaa ja joudutaan edelleen odottamaan. Tulevasta hahmottuu pieniä palasia, mutta käytännön toteutustavat ja vaikutukset pysyvät yhä pimennossa.

Hausjärvellä käytävä näytelmä paljastaa kuplinnan, jonka voi uskoa poreilevan kymmenissä kunnissa. Avoimia kunnanjohtajan virkoja on kolmen viime vuoden aikana riittänyt. Hakijajoukko on hiljalleen kasvanut, kun kierto on vauhdittunut.

Sekasortoinen tilanne näkyy Hausjärvellä harvinaisen selkeästi. Kunnanjohtaja vetäytyi virastaan ja työelämästä ennen eläkeikää. Määräaikainen ei kelvannutkaan luottamusmiehille. Myös talousjohtaja hakeutui muualle eikä tilalle otettu talous- ja hallintojohtaja viihtynyt muutamaa kuukautta pitempään.

Kenttä pelkää. Katoavatko kaikki alle 10 000 asukkaan kunnat vuoteen 2023 mennessä, kuten on ennustettu?