fbpx
Uutiset

Sopu on antanut sijaa Rengon koulun väistötiloissa

– Yllättävän hyvin me olemme tänne mahtuneet ja sopeutuneet. Sopu antaa sijaa, kaikilla on ollut oikea asenne, kiittelee rehtori Marianne Penttilä Rengon Kirkonseudun koulun väkeä, joka on työskennellyt jo lähes lukuvuoden verran väistötiloissa.

Kirkonseudun koulua laajennetaan ja peruskorjataan, joten koulu toimii väliaikaisesti entisessä kunnantalossa ja osin myös Osuuspankin talossa.

Kihinää ja kuhinaa

Väistötilojen ykkösongelma on ahtaus. Se ei voi olla kouluohjaaja Pirjo Kiemungin mukaan vaikuttamatta koulutyöhön.

– Kaikki ovat vähän liian lähellä toisiaan. Tulee kihinää ja kuhinaa, ja tarvitaan paljon sumplimista, että kaikki sujuisi.

Pulpetit ovat monessa väliaikaisessa luokassa niin lähellä toisiaan, ettei opettaja tai ohjaaja pääse ihan oppilaan viereen neuvomaan. Erityistä tukea tarvitsevat oppilaat on siksi sijoitettava pulpettirivien reunoille.

– Ilmakaan täällä ei oikein riitä – meitä on täällä noin 70, ja alun perinhän nämä tilat on suunniteltu paljon pienemmälle joukolle, Kiemunki sanoo.

Penttilä kehuu kuitenkin, että saadut väistötilat olivat kuitenkin parhaat mahdolliset. Hyvää on se, että tilat ovat siistit ja remontoidut.

– Lisäksi tilat ovat valoisat, ja Kirkkojärvelle avautuva maisema on todella kaunis, Penttilä sanoo.

Kirjaston läheisyys iso etu

Positiivista on myös se, että kunnantalon vieressä sijaitsee kirjasto.

– Se on loistava etu, jota olemme hyödyntäneet tosi paljon.

Koulun käytössä on päiväkodin entinen piha-alue. Se on niin suuri, että koko 104 oppilaan koulu voi pitää välitunnit samaan aikaan.

Piha on voitu pitää käytössä, koska kerrostalon rakentaminen päiväkodin paikalle on viivästynyt.

Joskus pihalle mennään kesken tunninkin.

– Pienimmät oppilaat pitävät pikkuvälitunteja, koska luokissa ei voi pitää toiminnallisia opetustuokioita. Välillä on hyvä päästä liikkumaan ja purkamaan energiaa, Penttilä sanoo.

Väistötiloissa ei ole liikuntasalia, joten liikuntatunteja on pidetty joskus luokissa, joskus väliaikaiskoulun pihalla, joskus Kirkonseudun koulun kentällä tai koulun läheisellä pururadalla.

Osa oppilaista ruokailee luokissa

Suuri osa oppilaista syö luokissa, mutta osa mahtuu ruokalaan eli kunnanviraston entiseen kahvittelutilaan. Penttilä huomauttaa, että Linnan Aterian työntekijät ovat venyneet järjestäessään ruokailuja ahtaissa tiloissa, ja samaa venyvyyttä on vaadittu myös koulun siivoojilta.

Teknisen työn tunnit pidetään Raitaharjun vanhainkodilla, kuten ennen remonttiakin.

– Sinne on täältä yhtä pitkä matka kuin koulultakin.

Tekninen työ saadaan samoihin tiloihin muun koulun kanssa vasta kun koulun laajennus valmistuu.

Silloin myös Nevilän ja Nummenkylän koulujen oppilaat siirtyvät Kirkonseudun koululle.

Muutto kesken lukuvuoden

Ensi lukuvuosi onkin kaksijakoinen kaikille Rengon alakoululaisille. Syyslukukausi ollaan väistötiloissa tai kyläkouluissa, ja kevätlukukausi aloitetaan uudistetussa koulussa.

– Nevilän ja Nummenkylän ryhmät ja opettajat säilyvät kuitenkin pääosin entisellään, ne eivät muutu kesken lukuvuoden, Penttilä kertoo.

Syksyllä aloitettu koulun remontti ja laajennus on aikataulussaan. Keskiviikkona rakennustyömaalla järjestettiin peruskiven muuraus. Koulun perustuksiin sijoitettiin lieriö, joka sisältää materiaalia niin Kirkonseudun, Nevilän kuin Nummenkin oppilaskunnilta.

– Meidän oppilaskunta kirjoitti kirjeen vuoden 2012 tärkeistä asioista, kuten musiikista, leikeistä ja peleistä, esimerkiksi Angry Birdseistä, kertoo neljännen luokan opettaja Pia Pyhäjoki. (HäSa)

Menot