Uutiset

Sormijumppaa ja joulumieltä

Joulukuusi seisoo paraatipaikalla salin seinustalla. Kuusen juurella pyörätuolissaan istuva Aino Kaunonen asettelee olkikoristetta lähimpään oksaan. Vieressä Irja Saarinen osoittaa fysioterapeutti Miia Kalliosaarelle, minne tähti pitäisi ripustaa.

Näin toimii arjen kuntoutus yksityisessä päivätoimintakeskuksessa. Seniorisalongin yrittäjät Miia Kalliosaari, Tero Nurminen ja Kati Innala ovat tyytyväisiä ensimmäisen syksyynsä.

– Etenkin jalkahoidot ja hieronnat ovat olleet suosittuja, mutta myös päivätoiminta-asiakkaita on tullut ihan mukavasti. Toki lisääkin vielä mahtuu, yrittäjät kertovat.

Nurminen lisää, ettei monialaisessa yrityksessä ole riittänyt suuasiakkaita ihan toivotulla tavalla. Hän arvelee, että yrityksen nimi saattaa karsia pois nuorempia ikäryhmiä.

– Ei meidän palveluja ole suunnattu ainoastaan seniori-ikäisille. Itse asiassa asiakkaidemme ikähaitari on varmaan lähemmäs sata vuotta.

Kurkistus suuhun ja kahvia päälle

Kolmikon työnjako toimii siten, että Kalliosaari vastaa fysioterapiasta ja Nurminen suuhygieniasta, kuten vaikkapa hammaskivien poistosta tai proteesien pesusta. Innala pyörittää kotipalvelua ja päivätoimintaa. Tarkkoja reviirirajoja ystävysten kesken ei kuitenkaan ole.

– Toissa maanantaina minä esimerkiksi aamupäivällä tein hammaskiven poiston, päivällä jalkahoidon ja illalla selkähieronnan, Nurminen kertoo.

Kun henkilöstön työnkuvat joustavat, eivät yksittäiset hoitovastaanototkaan noudata sisään ja ulos -periaatetta. Myös suuhygienistin ja fysioterapeutin palveluihin liittyy halutessa kahvittelua henkilökunnan ja muiden asiakkaiden kanssa.

– Moni onkin sanonut, että kaikkein parasta hoidossa oli keskustelu, Kalliosaari kertoo.

Kaalisoppaa vaikka omalla reseptillä

Päivätoiminta-asiakkaat pitävät siitä, että yksityisellä puolella heidän toiveitaan kuunnellaan kaikissa asioissa. Jos joku haluaa ruuaksi kaalisoppaa, sitä tehdään pyydettäessä vaikka asiakkaan omalla reseptillä.

– Aamulla saadaan puuro ja päivällä hyvää ruokaa. Välissä ulkoillaan ja kahvitellaan. Jumppa on kaikkein parasta, torstaisin päivätoimintaryhmässä käyvä Kaunonen kertoo.

Aivan Seniorisalongin vieressä Ojoisilla asuva Harri Leppänen käy kolmihenkisessä jumpparyhmässä vetristämässä halvauksesta toipuvia jäseniään.

– Mitä enemmän reenaa, sitä paremmaksi itsensä tuntee. Aina on jokin ilonaihe: joskus pelaavat sormet, viimeksi nousi nilkka, Leppänen hymyilee. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic