Uutiset

Sosiaalista ensiapua tarjolla virka-ajan ulkopuolella

Joskus voivat tilanteet äityä niin vaikeiksi, että ihminen tarvitsee sosiaaliviranomaisen apua vaikkapa keskellä yötä.

Tällaisen avun tarjonta paranee Kanta-Hämeessä ensi helmikuusta lähtien, kun maakunnallinen sosiaalipäivystys aloittaa toimintansa.

Sosiaalipäivystys toimii viikonloppuisin vuorokauden ympäri ja sen lisäksi arkipäivisin (ma-to) kello 16:sta puoleen yöhön saakka. Myös arkipyhinä päivystetään.

Poliisiasemalta tarvittaessa keikoille

Päivystävien sosiaalityöntekijöiden asemapaikkana on Hämeenlinnan poliisiasema. Sieltä työntekijät lähtevät tarvittaessa keikoille ympäri maakuntaa: esimerkiksi Hattulaan, Riihimäelle tai Forssaan.

Toimintaa on suunnitellut johtava sosiaalityöntekijä Anna-Leena Vaara, joka tuli tähän työhön runsas kuukausi sitten Turusta. Siellä hän ehti tehdä vastaavaa työtä noin viiden vuoden ajan.

Vaara ja palvelupäällikkö Risto Jokinen korostavat, että tässä vaiheessa ei vielä täysin tiedetä, mitä kaikkea sosiaalipäivystys on, kun sitä ei ole täällä aloitettu.

Kyse on joka tapauksessa kahden vuoden kokeilusta.

-Sen jälkeen arvioimme, onko tämä järjestetty oikealla tavalla, ja teemme tarvittaessa muutoksia. Pyrimme vakinaistamaan toiminnan, Jokinen sanoo.

Hätäkeskuksen kautta

Apua tarvitseva ihminen ei voi soittaa suoraan sosiaalipäivystykseen, vaan avunpyynnöt välittyvät hätäkeskuksen kautta.

Samaan tapaan toimii nykyinen lastensuojelua koskenut päivystys, jonka sosiaalipäivystys siis korvaa ensi vuonna.

Odotus on, että myös maakunnallinen sosiaalipäivystys joutuu tekemään paljon työtä nimenomaan lastensuojelukysymyksissä, mutta se tekee myös muuta sosiaalityötä.

-Ihmiset voivat tarvita apua esimerkiksi onnettomuuksien tai kuolemantapausten yhteydessä. On henkistä hätää ja yksinäisyyttä, Jokinen sanoo.

Mutta yhdessä asiassa sosiaalipäivystys ei auta: rahaa siltä ei saa, vaikka olisi kuinka matti kukkarossa.

Vaara kertoo, että Turussa alkoholi ja muut päihteet olivat hyvin usein jollain tavalla mukana niissä tapauksissa, joihin sosiaalipäivystyksen piti puuttua.

Vakituista ilta- ja viikonlopputyötä

Nykyinen lastensuojelupäivystys on varallaolopäivystystä, jota työntekijät tekevät muun työnsä ohessa. Työntekijät ovat pitäneet sitä raskaana velvollisuutena. Se on toteutettu seudullisesti niin, että esimerkiksi Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula tekevät yhteistyötä.

Sosiaalipäivystystä sen sijaan toteutetaan pääosin neljän työntekijän voimin, ja he keskittyvät vain siihen työhön. Työajat ovat siis pelkkää iltaa, yötä ja viikonloppua.

Luulisi, että sellaiseen työhön olisi vaikea saada työntekijöitä, mutta luulo on väärä. Risto Jokinen kertoo, että hakijoita on ollut. Joidenkin ihmisten elämäntilanteeseen tuollaisetkin työajat sopivat.

Anna-Leena Vaara huomauttaa, että sosiaalipäivystyksessä työntekijä voi usein auttaa ihmisiä konkreettisella tavalla, välittömästi.

-Siksi akuutti työ kiinnostaa ihmisiä.

Virve-puhelin aina mukana

Käytännössä päivystystyö on puhelimessa puhumista ja kohteissa käymistä. Keikoilla sosiaalityöntekijät käyvät joko pareittain tai sitten yksittäin, mutta yhdessä poliisin kanssa.

Sosiaalipäivystäjät ottavat käyttöön Virve-viranomaispuhelimet. Sen avulla hätäkeskus pystyy koko ajan seuraamaan, missä he liikkuvat. Virve-puhelimessa on hätänappi niitä tilanteita varten, joissa on väkivallan uhka.

Sosiaalipäivystäjä antaa sen välttämättömän avun, mikä pitää heti antaa. Kun virka-aika koittaa, asiakkaat siirtyvät omien kuntiensa viranomaisten vastuulle.

Joskus sosiaalipäivystäjä joutuu tekemään päätöksen lapsen kiireellisestä sijoituksesta tai järjestämään turvakotipaikan.

Joskus tärkeintä apua on keskustelu, joko puhelimitse tai kasvokkain.

-Jos ajatellaan perheväkivaltatilannetta, jossa poliisi on vienyt riehuneen puolison asemalle ja toinen on jäänyt lasten kanssa kotiin, niin siinä voi olla hyvä keskustella esimerkiksi siitä, onko tällaista tapahtunut aiemmin, Vaara sanoo.

Asiakastiedot käytössä

Dokumentointi on tärkeä osa työtä, jotta arkiaamuna työhönsä tulevat kunnan sosiaalityöntekijät näkevät, mitä illalla tai viikonlopun aikana on tapahtunut.

Maakunnallisella sosiaalipäivystyksellä on käytössään kaikkien osakaskuntien sosiaalityötä koskevat asiakastiedot. Se helpottaa päivystäjien työtä. Kuntien ei ole pakko antaa tietojärjestelmiä sosiaalipäivystyksen käyttöön, mutta Kanta-Hämeessä on siis niin tehty.

Risto Jokinen korostaa kuitenkin, että sosiaalityöntekijät käyttävät vain niitä tietoja, joita he välttämättä tarvitsevat. He pääsevät vain sosiaalityön rekistereihin, joissa on tietoja vain niistä ihmisistä, jotka ovat ennestään sosiaalityön asiakkaita.

Poliisin tai terveydenhuollon tietojärjestelmiin sosiaaliviranomaisilla ei ole pääsyä.

Aivan aluksi sosiaalipäivystyksen työntekijät käyttävät aikaansa tiedottamiseen.

-Käymme palavereissa ja teemme esitteen, jotta muut viranomaiset saisivat tietää meistä, Vaara sanoo. (HäSa)