Uutiset

Sosiaalityöntekijä ehtii vain käväistä

Lastensuojelun sosiaalityöntekijä ehtii hoitaa ongelmaperheen asioita kerran kuussa ja silloinkin vain tunnin kerrallaan.

-Siinä ei vielä paljon ongelmia ratkota, toteaa sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian tiedottaja Kristiina Koskiluoma.

Koskiluoman laskelma perustuu siihen, että sosiaalityöntekijän kuukausittainen työaika on noin 148 tuntia. Siitä 60 prosenttia tulisi olla suoraa asiakaspalvelutyötä. Näin ollen suoraa asiakaspalvelua olisi vajaat 90 tuntia kuussa. Jos sosiaalityöntekijän apua tarvitsevia perheitä 80-100, jää yhdelle perheelle aikaa noin tunti.


Hallitusohjelmaan ei mahtunut

Talentian suositus on, että yhden sosiaalityöntekijän vastuulla olisi 30-35 aikuisasiakasta tai 30 perhettä. Lain mukaan kunnat määrittelevät itse, mikä on riittävä määrä sosiaalityöntekijöitä.

-Yritimme lobata konkreettista mitoitussuositusta uuteen hallitusohjelmaan, mutta ei onnistunut, Koskiluoma pahoittelee.

-Ei ole tavatonta, että yksi sosiaalityöntekijä huolehtii sadasta perheestä.


Aikuisasiakkaita jopa 250

Janakkalassa sosiaalityöntekijöitä on tällä hetkellä 6 sosiaalitoimessa ja 1 terveydenhuollossa. Janakkalan sosiaalityön johtaja Anna Roinevirta kertoo, että lastensuojelussa on 80 lapsiasiakasta per sosiaalityöntekijä.

Aikuisasiakkaita sosiaalityöntekijää kohti on 250.

Roinevirta sanoo hyvin tietävänsä, että työntekijöillä on aivan liikaa työtä ja he joutuvat hoitamaan monia asioita ylitöinä. Tänä vuonna kuntaan on kuitenkin perustettu uusi lapsiperheiden sosiaalityöntekijän virka.

Lapsiperheiden sosiaalityöntekijä auttaa perheitä, jotka eivät ole lastensuojelun asiakkaita. Toisin sanoen tilanteen ei tarvitse kehittyä perheessä todella pahaksi, ennen kuin se pääsee sosiaaliavun palvelujen piiriin.


Paperihommin uppoaa asiakasaikaa

Roinevirta suhtautuu epäillen siihen, pystyykö sosiaalityöntekijä todella käyttämään yli puolet työajastaan konkreettiseen asiakastyöhön.

-Asioiden dokumentointiin kuluu hirveästi aikaa. Sanoisin, että sosiaalityöntekijä ehtii ihan maksimissaan käyttää 50-60 prosenttia välittömään asiakastyöhön. Roinevirta epäilee.


Jonossa yli kuukauden

Hattulassa lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut monena vuonna peräkkäin. Lastensuojelussa sosiaalityöntekijöitä on kolme, ja yhdellä sosiaalityöntekijällä on vastuullaan noin 40 lasta. Määrä lähentelee Talentian suositusta, mutta sosiaalityön palveluesimies Minna Tynkkynen näkee silti työntekijämäärän riittämättömänä.

-Työmäärä on lisääntynyt. Työntekijöille joutuu jonottamaan aikoja yli kuukauden, mikäli kysymys ei ole kriisitapauksesta, Tynkkynen sanoo.

Ensi vuodelle on esitetty uutta aikuissosiaalityön virkaa, jonka hoitaja keskittyisi toimeentulohakemusten käsittelyyn. Näin työpanosta vapautuisi lastensuojelun sosiaalityöhön. (HäSa)