fbpx
Uutiset

Sota-aikana miehistöineen kadonneen hinaajan etsintöjä jatketaan tänä kesänä Perämerellä

Vapaaehtoiset jatkavat tänä kesänä Perämerellä kadonneen Oulu 2 –hinaajan etsintöjä. Alus katosi ja todennäköisesti upposi myrskyssä sotasyksynä 1943 Hailuodon ja Raahen välisellä merialueella. Aluksen mukana katosi 9 miehistön jäsentä.

Viime kesänä Perämeren alueen sukellusseurat organisoivat joukkoetsinnän, jossa merialueen pohjaa viistokaikuluodattiin tuhansien kilometrien pituudelta ja hylyltä vaikuttavia kohteita tarkistettiin sukeltamalla. Lännen Media kertoi kadonneen hinaajan tarinan ja seurasi etsintää kesän mittaan, mutta hinaajan kohtalo jäi arvoitukseksi.

Oulun sukelluskeskuksen vetäjä Tomi Väisänen kertoo, että etsintöjä jatketaan tänä kesänä, mutta viime kesän kaltaista eri seurojen yhteistä etsintäleiriä ei enää järjestetä. Väisäsen mukaan sukeltajat Kemin ja Tornion seudulta ovat jo käyneet tarkistamassa yhden vedenalaisen kohteen.

– Se oli kuitenkin paljastunut 40 metriä pitkäksi merimerkiksi tai joksikin vastaavaksi, Väisänen kertoo.

Raahen Urheilusukellusseura Mursuilla on myös tarkistettavanaan Oulu 2:n todennäköisen reitin varrella matalikko, johon kalastajien verkot ovat vuosien varrella jääneet usein kiinni.

Väisäsen mukaan etsijät käyvät läpi myös uusia merikarttoja Pyhäjoen ydinvoimalatyömaan ja Raahen edustalta siltä varalta, että niistä löytyisi uusia vinkkejä.

Suomen ehkä tunnetuin kadonneiden etsijä Reino Savukoski on veneineen mukana etsinnöissä kuten viime kesänäkin.

– Aloitan etsinnät varmaan ensi viikolla. Lupasin etsiä ensin yhtä autoa Iijoesta, hän kertoo.

Savukoski aikoo kaikuluodata Perämerta ainakin kuukauden ajan.

– Ehkä pitempäänkin, jos saan tukea veneen polttoainepuoleen, hän sanoo.

Savukoski aikoo tänä kesänä etsiä hylkyä hieman eri paikasta kuin viime kesän etsinnöissä. Hänen mukaansa uppoamispaikkaa on yritetty miettiä tällä kertaa senkin perusteella, miten hinaajalta mahdollisesti peräisin olevia esineitä on ajautunut onnettomuuden jälkeen rantaan tuolloin vallinneiden tuulensuuntien mukaan.

Muun muassa hinaajan tyhjä pelastusvene ajautui katoamisen jälkeen Pyhäjoen Hanhikiven rantaan ja avaamaton pelastusliivikäärö Tornion Sassin saareen.

Menot