Uutiset

Sota pysyvästi läsnä pyhällä maalla

Kulunut vuosi on kirjattu Lähi-idässä aikakirjoihin jälleen uutena sodan ja katkeran vihanpidon ajanjaksona. Joulua varjostavat palestiinalaisryhmien keskinäiset taistelut, jotka eivät voi olla lisäämättä terrori-iskujen pelkoa myös Israelissa.

Terroristien on parempi mitellä voimiaan keskenään kuin käydä viattomien siviilien kimppuun. Asevalta palestiinalaisalueilla heijastuu kuitenkin väistämättä myös Israeliin ja kutistaa vähäisetkin rauhantoiveet olemattomiin.

Rauhan ja hyvän tahdon juhlaa vietetään Israelissa ja palestiinalaisalueilla aseiden varjossa – ihmisiä joudutaan suojelemaan toisiltaan äärimmilleen viritetyillä turvatoimilla. Kaukana haavekuvissa on aika, kun Betlehemissä vietetään Jeesuksen syntymäjuhlaa ilman aseistautumista hampaisiin asti.

Sota on pysyvästi läsnä pyhällä maalla.

Palestiinalaisten on sanottu saaneen mitä halusivat, kun he äänestivät viime tammikuussa valtaan äärijärjestö Hamasin. Jo silloin tiedettiin, että vuodesta tulee verinen, mutta kukaan ei osannut arvata tulevien sotatoimien laajuutta Israelin ja Libanonin raja-alueella.

Liian vaaralliseksi osoittautunut vaalitulos voidaan korjata vain palestiinalaisten uusissa vaaleissa. Maltillisena pidetty presidentti Mahmud Abbas onkin ilmoittanut, että seuraavia vaaleja aikaistetaan. Abbas edustaa Fatahia ja sai julistuksellaan Hamasin raivoihinsa. Ilman vaalien aikaistamista Hamas jatkaisi vallassa jopa vuoteen 2010 eli kestämättömän pitkään.

Jos palestiinalaisia ei edusta aidosti rauhantahtoinen hallitus, ei toiveita menestyksellisistä neuvotteluista Israelin kanssa ole.

Presidentti Mahmud Abbas on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan Israelin kanssa. Hän pyysi – ja sai – pyrkimyksilleen tukea muun muassa Britannian pääministeriltä Tony Blairilta, jonka mukaan kansainvälisen yhteisön on tuettava Abbasia.

Israel on luvannut sitä mitä palestiinalaiset – rauhan lisäksi – eniten tarvitsevat: rahaa. Israel on maksamassa kymmeniä miljoonia dollareita pidättämiään verovaroja, joilla palestiinalaishallinto voi maksaa rästiin jääneitä virkamiesten palkkoja. Israelin hallitus on oikealla tiellä, jos se vain jotenkin pystyisi helpottamaan myös tavallisten palestiinalaisten ahdinkoa.

Presidentti Abbasin vaalijulistus on saanut jopa Hamasin jonkin verran lieventämään jyrkkää suhtautumistaan Israelin hallitukseen.

Hamasia uhkaa tappio aikaistetuissa vaaleissa, joten jyrkin sodanlietsonta on karsittava myös omien edessä. Hamasin johdolla on mitä ilmeisimmin jo pahoja vaikeuksia pitää tilannetta hallinnassaan.

Fatah ja Hamas sopivat täyden sisällissodan välttämiseksi tulitauosta, mutta sen pitävyydestä ei ole voinut juuri puhua. Gazan kaduilla liikkuvilla aseistetuilla palestiinalaisryhmillä on aivan liian paljon valtaa.

Presidentti Mahmud Abbas ei voine vetää vaaleja enää takaisin, mutta niiden järjestämisen Hamas voi tehdä äärimmäisen vaikeaksi tai estää jopa kokonaan.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic