Uutiset

Sota terrorismia vastaan ei ole ohi

Maailman etsityimmän terroristijohtajan Osama bin Ladenin kuolema on pitkästä aikaa iso uutinen Yhdysvaltain käynnistämässä terrorismin vastaisessa sodassa. Sotaa, jonka käynnistivät vuoden 2001 syyskuun 11. päivän tapahtumat Yhdysvalloissa, on jatkunut pian kymmenen vuotta. Osaman ja hänen al-Qaida-terroristiverkostonsa toimeenpanemassa iskussa kuoli kolmisentuhatta ihmistä. Iskun jälkeen maailma ei ole enää palautunut ennalleen. Terrorismi rehottaa monissa maissa ja järjettömän väkivallan pelko on lisännyt muun muassa matkustamisen turvamääräyksiä. Lentomatkustaminen on vaikeutunut ja hidastunut tuntuvasti, joskaan vaihtoehtoja tarkastuksille ei ole olemassa.

Osaman tappoi amerikkalainen iskuryhmä, joka hyökkäsi sunnuntaina Pakistanin pääkaupungin Islamabadin lähistöllä olevaan kartanoon. Käydyssä taistelussa Osama ammuttiin ja hänen ruumiinsa päätyi iskuryhmän haltuun.

New Yorkin kaksoistornien ja Pentagonin tuhoisista iskuista on kulunut jo yli yhdeksän vuotta. On paikallaan kysyä, miksi maailman pelätyin terroristijohtaja onnistuttiin eliminoimaan vasta nyt? Maailman tehokkain ja nykyaikaisin armeija, jonka operaatioiden tukena on huippuunsa viritetty tiedustelutoiminta, on ollut yllättävän tehoton jatkuvasti olinpaikkaa vaihtanutta, vuoroin kaupungeissa ja vuoroin vuoristoissa lymynnyttä Osama bin Ladenia vastaan.

Olisi sinisilmäistä kuvitella, että Yhdysvaltain liittolaisineen julistama terrorismin vastainen sota olisi nyt ohi. Osamasta tuli kuolinhetkellään al-Qaidan ja monen muun islamilaisen terroristijärjestön marttyyri, jonka veri huutaa kostoa.

Al-Qaidan terroristit ovat muodostaneet laajan solujen verkoston, pieniä itseohjautuvia yksiköitä, jotka on koulutettu salaisilla leireillä. Juuri nämä ryhmät ovat vastuussa monista pommi-iskuista kautta maailman. Valtioiden rajat eivät ole minkäänlaisena esteenä tuhotöille.

Terrorismi saattaa lähiviikkoina yltyä taas uudestaan, johtajan kuolema on kostettava. Marttyyrikuolemaan valmiita nuoria miehiä ja naisia on tuhatmäärin. He toteuttavat saamansa käskyt kyselemättä.

Terrorismia on tähän asti yritetty tukahduttaa voimatoimin, mutta sangen heikoin tuloksin. Jos sotaa käytäisiin selkeällä rintamalla, taistelukentällä, Yhdysvallat liittolaisineen löisi vastustajansa helposti. Kyse ei olekaan perinteisestä sodankäynnistä, vaan taistelusta näkymätöntä vihollista vastaan.

Yhtenä mahdollisuutena tarjotaan toistuvasti puuttumista terrorismin syvimpiin syihin. Tasa-arvoinen ja nykyistä oikeudenmukaisempi maailma saattaisi hillitä väkivaltaa, mutta sinne on vielä matkaa. Yksin käsitykset oikeasta demokratiasta käyvät pahoin ristiin.

Terrorismi kumpuaa koetusta vääryydestä ja epätasa-arvosta ja sen pontimena on usein äärimmäinen uskonkiihko. Sellaiseen mitkään järkisyyt eivät tehoa.

Päivän lehti

28.1.2020