Uutiset

Sotamitalin pitkä taival

Liki 20 vuotta sitten Britanniassa varastettu sotamitali on löytynyt melkoisen matkan päästä. Hiekkaan pudonnut mitali äkättiin australialaiselta uimarannalta.

Kyseessä ei ole mikään arvoton hely. George Cross -mitalin arvo on noin 15 000 puntaa (liki 30 000 euroa).

Queenslandista löytynyt mitali on nyt luovutettu Britannian konsulaatille. Brittikonsuli on luvannut toimittaa muistoesineen sen oikeille omistajille.

Mitalin sai eräs brittien sotilaslentäjä vuonna 1940. Pilotti vaaransi henkensä pelastaessaan matkustajaa koneestaan, joka joutui tekemään pakkolaskun.

STT

Turmiolan Tommin turmio

Vuodenvaihteen juominkien alla on asiallista varoittaa ylenmääräisestä viinalla läträämisestä. Kohtalokas esimerkki asiasta saatiin äskettäin Latviassa.

Latvialainen mies oli onnistunut kohottamaan verensä alkoholipitoisuuden peräti yhdeksään promilleen. 50-vuotias juomaveikko oli kuitenkin säilynyt hengissä, vaikka jo neljän promillen humalaa pidetään tappavana.

Turmiolan Tommi koki kuitenkin turmionsa. Kuten juomarille voi käydä, hän oli sammunut keskelle maantietä kotinsa lähelle. Auto ajoi juomarin hengiltä.

STT

Apua kuorsaukseen didgeridoon soitosta

Kuorsaamiseen saattaa saada apua yllättävällä tavalla, nimittäin alkamalla soittaa didgeridoota. Tuore tutkimus väittää, että australialaisen didgeridoon soittaminen helpottaa kuorsaamista ja muita siihen liittyviä pulmia.

Tutkimukseen osallistui 25 sveitsiläistä kuorsaajaa. Puolet ryhmästä pistettiin töräyttelemään alkuasukkaiden didgeridoota, ilmeisen lupaavin tuloksin.

Neljän kuukauden seurannassa havaittiin, että isokokoisen torven soittaminen vähensi kuorsaajien uniapneaa eli katkohengitystä. Samoin heidän päiväajan uneliaisuutensa väheni. Lisäksi puolisot kertoivat, että soittajien kuorsaaminen oli vähentynyt.

Tutkijat arvioivat, että myönteiset muutoksen johtuivat puhaltamisesta. Didgeridoon soittajan ylemmät hengitystiet saavat harjoitusta, minkä ohella hän joutuu opettelemaan tehokasta hengitystekniikkaa.

– Tuloksemme saattavat antaa toivoa monille, jotka kärsivät kuorsaamisesta sekä lievästä uniapneasta, tutkijaryhmä kirjoitti. Heidän raporttinsa julkaistiin British Medical Journal -lehdessä.

STT

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic