Uutiset

Sotarikolliset on saatava tuomiolle

Yhteistyö on Serbialle kullanarvoista, mutta myös EU:lle.

Haagin sotarikostuomioistuin on tuominnut kymmeniä sotilaita ja poliitikkoja Bosnian sodan hirmuteoista. Pahimpina rikollisina pidetyt serbijohtajat Radovan Karadzic ja Ratko Mladic ovat kuitenkin pakoilleet pitkään vapaalla jalalla.

Viimeinen takaraja Mladicin pidättämiseksi päättyi vappuna. EU:n laajentumiskomissaarilla Olli Rehnillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin keskeyttää lähentymisneuvottelut Serbian kanssa.

Haagin pääsyyttäjällä Carla Del Pontella on riittänyt valtavasti kärsivällisyyttä Serbian hallitusta kohtaan. Nyt hänenkin mittansa on tullut täyteen.

Perjantaina Serbian sisäministeri vakuutti, että ”Mladicia koskeva kysymys ratkeaa hyvin pian, ehkä jo sunnuntaina”. Serbian hallitus on selkä seinää vasten. Jo aiemmin maan varapääministeri erosi, mutta varsinaisen tappion koki pääministeri Voijislav Kostunica. Hän petti EU:lle ja omille kansalaisilleen antamansa lupauksen ja joutuu tunnustamaan, ettei hänen valtansa ole vakaalla pohjalla.

Mladic on pystynyt pakoilemaan samasta syystä kuin Radovan Karadzic, koska hänellä on riittävästi tukijoita, ja yleinen järjestys ei ole epävakaalla Balkanilla läheskään parhaalla mahdollisella tolalla.

Serbia-Montenegro on vasta alkutaipaleella kohti EU-jäsenyyttä, joka on kaukainen haave, mutta silti sitä on pidettävä molemmin puolin tavoitteena. Yhteistyö on Serbialle kullanarvoista, mutta myös EU:lle.

Balkan ei lakkaa olemasta Euroopan ruutitynnyri, jos sen taloudelliset ja poliittiset olot eivät vakiinnu. Viidentoista vuoden takaisiin tapahtumiin on tehtävä tiliä ja kansanmurhaajat on saatava vihdoin tuomiolle.

Tilanne on muistuttanut jo melkeinpä Jugoslavian hajoamisen jälkeistä sotaa ja kansanmurhia, joihin ei pystytty puuttumaan ennen kuin pahin oli päässyt tapahtumaan. Avuttomuus kukoistaa.

Kansainväliset mahtijärjestöt, YK, EU, Nato ja Etyj ja myös Haagin sotarikostuomioistuin ovat hampaattomia äärimmäisen röyhkeyden edessä.

Radovan Karadzic oli Bosnian serbitasavallan johtaja Jugoslavian hajoamisen jälkeen 1990-luvun alussa, ja häntä pidetään serbipuolen suurimpana syyllisenä verisiin etnisiin puhdistuksiin.

Karadzicin olinpaikasta on saatu vain hajanaisia tietoja sen jälkeen, kun hän luopui vallasta jouduttuaan syytteeseen kymmenen vuotta sitten.

Karadzic on koulutukseltaan psykiatri ja hänet tunnetaan myös runoilijana. Jos hänet joskus saadaan oikeuden eteen, on edessä vähintäänkin yhtä värikäs oikeudenkäynti kuin taannoin, kun syytettynä oli Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic.

Srebrenican verilöylyssä serbijoukkoja – Karadzicin toimeksiannosta – komentanut kenraali Ratko Mladic on pitänyt myös jo runsaan vuosikymmenen pilkkanaan kansainvälistä oikeutta. Hänen synkkään ”ansioluetteloonsa” kuuluu Sarajevon piirityksen johtaminen.

Mainos