Uutiset

Sotasankarimadoille muistomerkki

Britannia on jakanut tunnustusta hieman erikoisemmille sotasankareilleen. Keskiviikkona paljastettu muistomerkki kunnioittaa muun muassa jättiläismatoja, jotka ovat täyttäneet velvollisuutensa tulituksessa.

Lontoon Park Lanelle pystytetyn muistomerkin paljasti prinsessa Anne. Kivipatsas on omistettu sotapalveluksessa olleille eläimille ja hyönteisille.

– Eläimet sodassa -muistomerkki on pitkään odotettu ja tervetullut kunnianosoitus. Miljoonat eläimet ovat palvelleet ja kärsineet maansa vuoksi, kiitti työtä eläinten puolesta tekevän PDSA-järjestön edustaja Marilyn Rydstrom.

Valoa loistavat suuret madot pääsivät brittiarmeijaan ensimmäisessä maailmansodassa. Niitä käytettiin valoksi karttojen lukemiseen rintamalla.

PDSA-järjestö perusti eläimille jaettavan kunniamitalin sotavuonna 1943. Dickin-mitalin saattoi saada eläin, joka osoitti poikkeuksellista urheutta. Sotamitali on myönnetty tähän mennessä 60 eläimelle.

STT-Reuters

Baywatch surkein ulkomainen sarja

Britannian tv-johtajat ovat äänestäneet hengenpelastajista kertovan amerikkalaisen Baywatchin kaikkien aikojen surkeimmaksi ulkomaiseksi tv-sarjaksi.

Muun muassa povitähti Pamela Andersonin ja David ”Ritari Ässä” Hasselhoffin tähdittämä Baywatch oli suosionsa huipulla 1990-luvulla, jolloin sarjaa seurasi peräti miljardi ihmistä 140 maassa.

Britanniassa Baywatch pyöri 12 vuotta. Kyselyn teettäneen Broadcast-julkaisun mukaan sarjan suosiota selittää se, että lihaksikas hengenpelastaja uhkeine apureineen vetosi tiettyyn ryhmään tv-katselijoita.
Heitä ei haitannut, vaikka sarjan käsikirjoitus oli typerryttävä ja juoni aina ennalta-arvattava.

Toiseksi huonoimmaksi ulkomaiseksi sarjaksi tv-johtajat äänestivät niin ikään amerikkalaisen The Anna Nicole Smith -show’n. Parhaimman tuontisarjan kunnia meni puolestaan The Simpsons -animaatiolle.

STT

Maailman suurin risotto

Australialaiset avustustyöntekijät ja julkkiskokit pistivät risotoksi vallan urakalla. Sydneyn sataman liepeillä kokatulle risotolle kertyi painoa 7 500 kiloa. Jättirisoton tarkoitus oli saada australialaiset tiedostamaan se, että maailmassa on runsaasti nälkäisiä ihmisiä.

Risottoon tuli 1 600 kiloa riisiä ja 4 400 litraa lihalientä. Herneitä australialaiset lykkäsivät risottoonsa 800 kiloa ja juustoa ja voitakin yhteensä 600 kiloa.

Valkosipulinkaan kanssa eivät risottoveijarit ujostelleet. Sitä pantiin pannuun 20 kiloa. Sipulia ja lehtiselleriä kokkipataljoona kaatoi risottoa maustamaan yhteensä 400 kiloa.

Australialaisten risottopannulla oli kokoa lähes 40 neliömetriä, ja risoton kypsyminen kesti kolme tuntia. Sen jälkeen sitä tarjottiin halukkaille, jotka maksoivat annoksestaan omantunnon mukaan. Risoton tuotto ohjataan maailman nälänhädän helpottamiseen.

Paikalla ollut riisifarmari Ray Hunt on jokseenkin varma siitä, että Sydneyssä tehty ennätys tulee pysymään lyömättömänä.

– Kukaan ei ole niin hullu, että yrittäisi valmistaa vielä suuremman risoton, Hunt toteaa.

Maailman suurin risotto ennen Sydneyn riisispektaakkelia oli painanut 6 300 kiloa.

STT-Reuters

Vain tappi puuttuu

Osa australialaisista riutuu ajoittain niin valtavan oluthimon kourissa, että he ovat valmiita tekemään miltei mitä tahansa ohrapirtelön tai pari saadakseen. Kuten esimerkiksi uimaan sellaisessa jorpakossa, jossa törmääminen haikalaan tai krokotiiliin on täysin mahdollista.

Philip Bagie, 20, asuu Australian pohjoisosassa sijaitsevassa Cape Yorkissa, jossa alkoholi kiellettiin alueella turhan yleisen väkivallan taltuttamiseksi.

Capeyorkilaiset, Bagie etunenässä, tapaavat piipahtaa lähialueilla ryystämässä massunsa täyteen olutta. Sen jälkeen he palaavat kotiinsa tyytyväisinä poikina. Kuukausi sitten olviretki meni kuitenkin pahasti pieleen.

Vietettyään kolme tuntia hotellissa ja hankittuaan valtavan lastin olutta tuliaisiksi, neljän miehen ja yhden naisen hilpeä seurue lähti kotimatkalle. Ryhmän kulkuvälineenä oli vene, mutta viisikko oli niin ruhtinaallisesti nesteen pauloissa, että kukaan ei muistanut laittaa veneen tappia paikalleen.

Parissa minuutissa vene arvokkaine lasteineen painui pohjaan. Pelastusliivejä seurueella sentään oli mukana, ja seitsemän tuntia myöhemmin pelastusosaston ammattilaisetkin jo osuivat paikalle.

Philip Bagie ei lievästä vastoinkäymisestä lannistu. Hänen syntymäpäivänään 9. joulukuuta joutuu kuulemma armas aika ja seuraava olviretki suloinen.

– Haluan juhlia syntymäpäivääni kunnolla, Philip Bagie perustelee.

STT-Reuters

Mother englannin kielen kaunein sana

Äitiä merkitsevä mother on vieraskielisten mielestä englannin kielen kaunein sana. Asia käy ilmi laajasta kyselytutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistui 40 000 ihmistä, jotka puhuvat äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin englantia. Kysely on melkoisen kattava, sillä siihen osallistuneet ovat kotoisin 102 valtiosta.

Mielenkiintoista on, että mother-sanaa käytetään Yhdysvalloissa myös kirosanana. Tämä rooli sillä on esimerkiksi lauseessa ”It hurts like a mother” (se sattuu pahuksenmoisesti).

Jos nyt tehdyn kyselyn tulokseen on luottaminen, motherin jälkeen seuraavaksi kauneimmat englannin sanat ovat passion (intohimo), smile (hymy), love (rakkaus) ja eternity (ikuisuus).

Kärkipäähän sijoittuivat myös sanat fantastic, destiny, freedom, liberty ja tranquility.

Kyselytutkimuksen teki 70-vuotisjuhliaan viettävä British Council. Puulaaki pyrkii edistämään brittikulttuurin tuntemusta maailmalla.

STT-AFP

Päivän lehti

30.3.2020