Uutiset

Sotasyylliset ansaitsevat patsaan

Aika ajoin nousee esille kysymys sotasyyllisten maineen palauttamisesta. Nyt oikeusministeriö on pyytänyt valtiojohdolta asiasta lausuntoa.

Pääministeri totesi, että ei sellaista voi palauttaa mitä ei ole vietykään. Presidentti sanoi pitävänsä toivottavana esittää anteeksipyyntö kaikille laittomille tuomioille, myös 1918 tapahtumille, tosin yksilöimättä niitä.

Hänen taustansa tietäen hän ehkä ajatteli kapinallisten punaisten tuomioita. Näin helposti kävi maamme arvojohtajalta sotasyyllisten ja 1918 kapinoivien punaisten asettaminen samaan asemaan.

Tuntuu edes mahdottomalta ajatella, että 1946 sotarikollistuomioita voitaisiin mitätöidä. Voisiko asiaa lähestyä toista tietä?

Olen lukenut toisen maailmansodan jälkeisistä tapahtumista eri Euroopan valtioissa. Ranskan valtiovalta oli monta vuotta sodan jälkeen sekaisin, kuolemantuomioita annettiin tuhansia ehkä kymmeniätuhansia. Samoin Saksassa ja Italiassa, eivätkä Hollanti, Belgia ja Itävaltakaan selvinneet ilman satoja kuolemantuomioita. Jugoslaviassa ja Kreikassa puhkesivat monivuotiset veriset sisällissodat.

Omalukunsa oli itäblokki. Näissä maissa Neuvostoliitto huolehti rutiinilla, että ammuttavia ja karkotettavia riitti vuosikymmeniksi. Jopa sellaisissa oikeusvaltioissa kuin Tanskassa ja Norjassa annettiin kymmenittäin kuolemantuomioita.

Entä Suomessa? Meillä ei annettu ainoatakaan kuolemantuomiota sodan jälkiselvittelyssä. Sotasyyllisinä tuomitut huolehtivat osaltaan vielä vallassa ollessaan, että hallitusvalta vaihtui omien lakiemme mukaan sellaisille, jotka ymmärsivät, että rauhanaikaan on siirryttävä omien johtajien johdolla ja lakeja noudattaen.

Vuodet 1945- 1950 Suomessa poikkesivat niin paljon muun Euroopan oloista, että sen merkittävyyttä korostamaan voisi tehdä laillisuuspatsaan. Perustan tälle antoi sodanaikainen hallitusvalta.

Voisiko Helsinkiin tehdä sotasyyllisiksi tuomituista näköispatsaan ryhmänä seisomassa Säätytalon edessä? Patsaan nimi voisi olla Laillisuusmiehet.

Se olisi jälkipolvien kunnianosoitus maan sodanaikaiselle johdolle. Se siirtäisi samalla tietoa tuleville polville ja parhaimmillaan lopettaisi myös kunnianpalautuspuheet.

Esko Eloranta

Hämeenlinna

Päivän lehti

2.6.2020