Uutiset

Sotavalokuvassa on joskus mustaa huumoria

Hämeenlinna

Olli Kleemola innostui sotahistoriasta jo yksitoistavuotiaana, ja innostus on jatkumassa aina tohtorin titteliin asti.

-Muualla Euroopassa sota pyritään unohtamaan, mutta täällä sitä muistellaan, Kleemola sanoo.

Hän on myös keräilijä, jonka sotahistoriaan liittyvä kokoelma on maan suurimpia. Hän omistaa muun muassa 10 000 sota-aikojen valokuvaa.

Juuri valokuvia 23-vuotias Kleemola on tutkinut äskettäin jättämässään gradussa, ja hän aikoo myös julkaista gradunsa. Samaa aihealuetta hän jatkaa väitöskirjalla Turun yliopiston poliittisen historian laitokselle. Kleemola on tutkinut sotakuvien totuudellisuutta.

-Suomessa on ollut sellainen trendi, että tutkimuksia koristellaan valokuvin, mutta ei nähdä kuvien lähdearvoa, Kleemola kertoo.

Sotien ajalta on paljon propagandakuvia, mutta myös arjen dokumentointia. Kleemola on perehtynyt esimerkiksi rintamamiesten epävirallisiin, laatikkokameroilla ottamiin valokuviin.

-Rintamamiehet eivät kaihtaneet julmiakaan aiheita, ja kuvia otettiin jopa omista kaatuneista. Monessa kuvassa on mukana mustaa huumoria. Miehet saattavat seistä rivissä luurangon vieressä niin, että luuranko, kuolema on aina läsnä yhtenä joukosta, hän sanoo.

Yhdistetty harrastus ja työ toi Olli Kleemolan lauantaina Hämeenlinnan antiikki-, taide- ja keräilymessuille, jotka jatkuvat vielä tänään sunnuntaina Hämeenkaaressa.

Kleemola kertoo innostuneesta sotahistoriasta oman isoisänsä, 94-vuotiaan talvi- ja jatkosodan veteraanin. kertomusten ansiosta.

-Sodat vaikuttavat yhä kansallisessa tajunnassamme, hän sanoo. (HäSa)

Olli Kleemolan kokoelman sota-ajan valokuviin voi perehtyä internetissä osoitteessa www.palasuomenhistoriaa.net.