fbpx
Kolumnit Uutiset

Sote, aina sote, mutta mikä sote?

“Olkaa kylmät taikka kuumat, mutta älkää välinpitämättömät.”

Uuden Testamentin sanat muuttuvat juuri näinä päivinä lihaksi, kun seuraamme Juha Sipilän hallituksen työskentelyä. Me maan matoset, matkamiehet maan, siis kansa katsomme ja hämmästymme: mitä nyt taas?

Aika moni sylkee jo sote-sanan päälle. Käännetään radiokanavaa ja rynnätään jääkaapille tv:n äärestä, kun uutiset alkavat.

Eräs kanssakulkija puhisi kiukuissaan, ettei muusta enää uutisissa kerrota kuin sotesta tai pakolaisista. Toinen taas kertoi hauskana vitsinä, että lukiolaistytär havahtui kysymään äidiltään, että mikä se sote on.

Ei siis mitään niin pahaa, ettei jotakin hyvää. Nuorisokin ottaa kantaa ja heräilee politiikkaan?

Esson baarissa äijäporukka pui Sipilän hallituskautta eikä siinä pääministerille juuri armoa annettu. Insinöörimies, yritysjohtaja ja miljonääri – jokainen titteli epäpätevöittää hallituksen johtoon.

Miesten suusta kirposi kovaa tekstiä, joka rinnasti yritysmaailman yt-neuvottelut Sipilän tapaan johtaa hallitustyöskentelyä. Neuvotellaan ratkaisukeskeisesti, mutta tehdään siten kuin yritysjohtaja sanoo. Sitten katsotaan, kuka lähtee.

Sipilän toimintatapaa voi istuttaa ihan arkiseen perhe-elämään, kuten Rakel Liekki, joka heitti Twitterissä hallituskriisineuvotteluista: Miettikää jos joku neuvottelisi parisuhteessa kuin #Sipilä. Jos et suostu mun malliin niin uhkaan erolla.

Yritysjohtajan kielenkäyttö, tiukkojen takarajojen asettaminen, uhkailu ja kiristäminen herauttavat hyvät naurut, vaikkei nyt olisi naurun paikka. Turpakäräjillä Sipilä tuomittiin nahjustelusta: isoja sanoja ja uhittelua piisaa, mutta mies pettää, kuten Kepu aina.

Näin toimittajan ja sivustakuuntelijan roolissa voi vain huokaista kansan puolesta helpotuksesta: onneksi kompromissi löytyi. Vielä on toivoa, että Suomea johdetaan demokraattisessa konsensuksen hengessä eikä suisteta yhden puolueen yksinvaltaan.

Mikä se sote on? Hyvä kysymys, vastaa poliitikko. Eipä tunnu edes hallitus enää tietävän. Taas, kun piti ratkaista vuosikymmenen pyörittely, Sipilä löi pöytään uuden palikan: soten kanssa samalle alustalle rakennettavan maakunnallisen aluehallinnon.

Viimeistään tässä vaiheessa nekin valveutuneet kansalaiset, jotka kuvittelivat tietävänsä vastauksen teinitytön kysymykseen, putosivat kartalta. Siltä, jota jakavat 15 sote-alueen rajat.

Menot