Kolumnit Uutiset

Sote ja rauha

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta pihdein ja imukupein maailmaan autettavalle sotellemme riittäisi yksikin naseva.

Kun valtakunnallista ratkaisua ei ole saatu synnytettyä, ovat hämäläiset käärineet hihansa ja ryhtyneet työstämään maakunnallista uudistusta.

Hämeen liiton verkkosivulla pyörii parhaillaan kysely, jonka kautta voi käydä äänestämässä tai ehdottamassa omalle sotellemme uutta nimeä.

Nimen lisäksi pitäisi ratkaista toinenkin seikka. Nimittäin se, miten saada kuntalaiset vihdoin kiinnostumaan itse asiasta.

Kiinnostuksen puute on ymmärrettävää. Vettä on virrannut järvikaupalla sen jälkeen, kun koko kummallinen, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen nelikirjaiminen lyhenne ensi kertaa ääneen lausuttiin.

Tavallisen ihmisen näkökulmasta asia näyttää helposti byrokraattiselta ja epämääräiseltä sekasotkulta. Todellisuus ei valitettavasti ole paljon kummoisempi.

Ei ihme, että irvileukojen suussa ensimmäiset yritelmät ovat vääntyneet talvisoteksi ja jatkosoteksi.

Kiinnostuksen olisi kuitenkin syytä pian herätä.

Lännen Median toimittaja Kirsi Turkki muistutti (HäSa 12.3.), että hallituksen pitäisi kaiken sotehässäköinnin keskellä määritellä hallitusohjelman mukaisesti julkinen palvelulupaus.

Pitäisi siis linjata, mitä palveluita ihmiset ovat oikeutettuja tulevaisuudessa saamaan ilmaiseksi ja mistä pitäisi maksaa itse.

Ja onhan nyt, hyvänen aika, kiinnostavaa tietää sekin, että missä ja miten terveyspalvelut tulevaisuudessa tuotetaan. Kyse on valtavista, ihan meitä jokaista koskettavista asioista.

Hyvä nimi ei tee sotesta yhtään hallittavampaa, mutta hyvä nimi olisi hyvä alku.

Äänestettävissä olevat ehdotukset ovat mallia Hyvä Häme, Yhteinen Häme ja Meidän Häme. Periaatteessa ihan kivoja, mutta yksikään niistä ei alkuunkaan kerro, mistä on kyse.

Itse en olisi hautaamassa sotea alkuunkaan. Nimihirviö on nimittäin tullut viime vuosien aikana kohtalaisen tutuksi ja onhan esimerkiksi Pohjois-Karjalan Siun Sote aika kekseliäs.

Voisiko meikäläinen nimi olla esimerkiksi mallia Minun Soteni? Tai jos se Häme on nimeen ihan pakko sotkea, niin entä Hämeen Sote?

Jos ei kelpaa, niin ehdottakaa parempaa. Kömpelöstä ja harhaanjohtavasta nimestä seuraa vain kolmas maakunnan sote.

Menot