Uutiset

Sote lykkäntyy vuodella: "Yli 200 000:n sote-ammattilaisen epävarmuus tulevaisuudesta jatkuu"

Sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mietintöluonnoksen valmiiksi vasta syyskuussa. Se tarkoittaa sitä, että sote- ja maakuntauudistus lykkääntyvät vuodella, vuoden 2021 alkuun.

Näin sanoi valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) eduskunnassa aamukymmeneltä, kun valiokunta piti kokoustaukoa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan mietintöluonnoksen olisi pitänyt valmistua heinäkuussa, jotta sote- ja maakuntauudistus voisivat tulla voimaan vuoden 2020 alusta

– Emme pääse siihen tavoitteeseen, että pystyisimme ajoissa siirtämään lakipaketin perustuslakivaliokunnan tarkasteltavaksi, Heikkinen sanoi.

Heikkisen mukaan valiokunnalla on edessä iso työ vielä syyskuussa.

– Puhutaan kuukausista. Meillä on vain muutama työpäivä ennen syyskuuta.

Heikkisen mukaan on mahdotonta tarkkaan arvioida, milloin mietintöluonnos valmistuu.

– Mietintöluonnosten parissa olemme vielä syyskuussa. Se on varmaa. Menee jonkin matkaa syyskuuta, ennen kuin saamme siirrettyä kokonaisuuden perustuslakivaliokuntaan.

Tämä tarkoittaa Heikkisen käsityksen mukaan sitä, että aiemmat linjaukset uudistuksen vaiheistamisesta siirtyvät vuodella eteenpäin.

Sote-keskukset aloittaisivat silloin ehkä vasta vuoden 2023 alusta.

– Aikoja joudutaan varmasti tarkastelemaan ministeriössä. Mutta oma ymmärrykseni on se, että tämä on kokonaisuus ja kaikki sen osatekijät siirtyvät vuodella eteenpäin.

– Suurin huoleni on se, että tämä epävarmuuden aika jatkuu. Kiihtyvällä tahdilla kunnissa, kuntayhtymissä ja järjestöissä otetaan vastaan yksityisten firmojen ostotarjouksia sote-palveluista ja -kiinteistöistä.

– On yli 200 000 sote-ammattilaista, joiden epävarmuus tulevaisuudesta jatkuu. Tämä on oma suurin huoleni. Kysymys ei ole pelkästään tämän valiokunnan työkyvystä, vaan siitä, mitä tapahtuu suomalaiselle sote-järjestelmälle.