fbpx
Uutiset

Sote-mietintö jumittaa yhä valiokunnassa – valinnanvapauteen liittyvät tekstit vaativat vielä loppurutistuksen

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on käsitellyt jo pitkään sote-uudistuksen lakipakettia, mutta valmista ei vieläkään tullut. Marraskuun puolella yritetään taas.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei odotuksista huolimatta saanut valmiiksi mietintöä sote-uudistuksesta perjantaina. Valiokunta kokousti noin 10 tuntia, joten istumalihakset ovat poliitikoilla soten kanssa yhä koetuksella.

Valiokunta jatkaa työtään 6. marraskuuta, koska ensi viikolla eduskunnassa ei ole istuntoja. Aikatauluun ei juurikaan vaikuta se, ettei mietintö valmistunut perjantaina, koska perustuslakivaliokuntakaan ei kokoontuisi ensi viikolla.

Uudet viivästykset eivät kuitenkaan ole toivottuja, koska hallituksella on kiire suurimman uudistuksensa kanssa.

Valiokunnan mietinnössä pitäisi linjata sote-lakipakettiin tarvittavista muutoksista perustuslakivaliokunnan aiemmin antamien askelmerkkien pohjalta. Valiokunnan monet jäsenet ovat tällä viikolla kertoneet, että mietintö on loppurutistusta vailla. Jäljellä on valinnanvapauslakiesitykseen liittyviä tekstejä.

Mietintö menee vielä perustuslakivaliokunnan tarkasteluun, joten viivästyksiä täynnä olevan uudistuksen matkalla on vielä monta käännettä. Perustuslakivaliokunta tutkii erityisesti sitä, onko suomalaisilla yhdenvertainen pääsy palveluihin, onko voimaantuloaikataulu liian tiukka, riittävätkö rahat palveluihin muuttuvissa markkinatilanteissa ja onko tietosuoja kunnossa.

Poliittisesti jännitystä on siinä, hyväksyykö kokoomus enää valinnanvapauslakiesitystä, jos se muuttuu puolueen mielestä liikaa.

– Jos valinnanvapaus vielä muuttuu tai vesittyy sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä niin valitettavasti silloin koko sote- ja maakuntauudistus siirtyy eteenpäin, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoitti Twitterissä tällä viikolla.

Koko uudistus on lykkääntymässä vuoteen 2021 ja on mahdollista, että valinnanvapauden piirissä olevat sote-keskukset aloittaisivat 2023 eli seuraavan hallituskauden loppupuolella.

Kolme mietintöä

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa sote- ja maakuntauudistuksesta kolme mietintöä.

Ne koskevat lakiesitystä maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistamisesta (ns. emolakia tai järjestämislakia), lakiesitystä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta (tuottajalaki) sekä lakiesitystä asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (valinnanvapauslaki).

Emolaki ja tuottajalaki ovat jo valmiina lähetettäväksi eteenpäin ja torstain kokouksessa valiokunta sai myös jo käsiteltyä kaikki valinnanvapauslain pykälät. Jäljellä ovat enää valinnanvapauslain tekstit eli se, millaisilla yleisperusteluilla valiokunta antaa vastauksensa hallituksen esitykseen.

Lännen Median tietojen mukaan valiokunta on tehnyt hallituksen esitykseen valinnanvapauslaista noin 60 muutosta. Myös tuottajalakiesitystä on muutettu oleellisesti.

Menot