Kolumnit Uutiset

Sote – se kirottu kirjainklusteri

Turhauttavaa, miten tavallisen ihmisen terveydenhoidon helpottamiseen pyrkivästä SOTE:sta on tullut kiukkua herättävä kirosana. Sote sylkäistään suusta, se saa vaihtamaan tv-kanavaa, loikkaamaan lehdessä seuraavalle sivulle ja jopa purkamaan mieltä Kansanradion lähetyksissä. Onnea ja kiitos, jos jaksoit lukea tähän asti!

Tavoite on hyvä ja juuri siksi poliittinen kädenvääntö ja riitaisan epäpätevä valmistelu kiukuttavat aiheellisesti lähes jokaista suomalaista.

Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi puurtavat voittaakseen asukkaidensa luottamuksen. Kolme kuntaa tekevät parhaansa, jotta oman alueen kuntalaisten elämä helpottuisi ilman ylimääräistä verotaakkaa. Seudulla ei tarvitse odotella, mitä Helsingissä päätetään. Uudistukset etenevät, vaikka laki viipyilisi vuoteen 2021 saakka.

Täysin riippumatta siitä, miten sote-laki aikanaan kaitsee kunnat hoitamaan asukkaiden palvelut, Riihimäen seudulla aiotaan kehittää sairaalasta iso osaamisen keskus, jossa kävijä saa mahdollisimman perusteellisen palvelun. Sellaisen, josta julkisella puolella nyt haaveillaan, mutta yksityisellä aika pitkälle jo saadaan.

Jokainen yksityisten terveysasemien käyttäjä huomaa, kuinka mukavaa on päästä samalla käynnillä piipahtamaan röntgeniin, labraan ja vielä uudelleen lääkärille kuulemaan tulokset. Jopa jatkohoito järjestyy ilman puolen vuoden tai vuosien jonotusta. Kun tähän vielä kytketään sosiaalipalvelujen järjestelyt, kotona asumisen pitäisi helpottua nykyisestä aika lailla.

Osaamiskeskuksen kehittäminen Riihimäen sairaalaan, Ryksiin, on rakentanut rauhan siltaa kolmen kunnan välille.

Vielä muutama vuosi sitten Riihimäki päätti pistää terveysmenojensa kasvulle pisteen ja irrottautui Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä. Sote-laista esitetyt luonnokset palauttivat järjen Riihimäen seudulle, jossa palattiin yhteen ja käynnistettiin Forssan mallin mukainen suunnittelu.

Parasta seudun sovussa on, että ne lukemattomat palavereissa istutut tunnit, selvitykset ja epävarmuuden tunnelmissa eletyt hetket eivät valu hukkaan. Malli toimii ja saadaan kytkettyä mihin tahansa isompaan hallintokuvioon.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi sote-lakiesityksen, joka ei täyttänyt vaatimusta kunnallisen itsehallinto-oikeuden säilyttämisestä ja rahoitus eriarvoisti kunnat. Samalla kritisoitiin myös, etteivät kunnat ehtineet antaa ehdotuksesta lausuntojaan.

Kun kunnissa pikapuoliin mitataan kuntalaisten näkemyksiä sote-palvelujen keskittämisestä, pitäisi kuntalaisten mielipiteitä kunnioittaa.

Toisaalta kuntalaiset voivat huomata nopeasti, kuinka palkitsevaa on saada palvelut yhdellä käynnillä Riihimäen sairaalasta. Pääasia on, ettei keskittäminen näivetä kuntia kuoliaaksi.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic