Uutiset

Sote-uudistus vuotaa edelleen

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen käsittely eduskunnan perustuslakivaliokunnassa on vielä kesken, mutta valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskisen (sd.) ennakkoarvion mukaan siinä on edelleen perustuslaillisia ongelmia.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

– Sotessa on ongelmia koskien kuntalaisten vaikutusmahdollisuuden ja kunnallisen itsehallinnon toteutumista, jos päätösmalli on moniportainen, Koskinen kertoo.

Saman pulman nosti esille myös oikeusministeriö omassa lausunnossaan viime lokakuussa.

Toinen suuri kysymys liittyy Koskisen mukaan soten rahoitukseen.

– Rahoitusperiaatteen mukaan kunnan ja valtion tulisi yhteisellä rahoituksella huolehtia peruspalveluista. Kun on tehty koelaskelmia, periaate ei kaikkien kuntien osalta oikein toteudu.

Käytännössä siis joudutaan arvioimaan, selviytyvätkö taloudellisesti kehnoimmassa kunnossa olevat kunnat sote-maksuvelvoitteistaan.

– Perustuslakivaliokunta linjasi valtionosuusuudistuksen yhteydessä, että useampia muutoksia tehtäessä niiden lopputulemana ei muserreta kuntien taloutta, tai ei poisteta kuntien mahdollisuutta hoitaa tehtävänsä, Koskinen muistuttaa.

Urakka vasta puolivälissä

Koskisen mukaan perustuslakivaliokunta on vasta puolivälissä urakkaansa, mitä tulee asiantuntijoiden kuulemiseen. Valiokunnan lausunnon valmistumisen hän arvioi menevän helmikuulle asti.

– Mielellään kuitenkin helmikuun alkupuolelle, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntakin ehtisi kunnolla käsitellä asiaa.

Kaikesta huolimatta Koskinen pitää edelleen mahdollisena, että sote-uudistus saataisiin vietyä maaliin nykyisellä vaalikaudella.

– Siihen kovasti pyritään.

Sote-ratkaisun pitäisi tulla täysistuntokäsittelyyn viimeistään viikolla 11, sillä nykyinen eduskunta kokoontuu viimeisen kerran perjantaina 13. maaliskuuta. (LM-HäSa)

Asiasanat