Uutiset

Soten olisi kuljettava monesta ovesta

Eduskunta voisi halutessaan järjestää koko kesäksi omanlaisensa poliittisen jännitysnäytelmän, jos päättäjät lykkäisivät kesälomiaan ja käsittelisivät sote- ja maakuntauudistusta koko kesän.

– Kevään istuntokausi päättyy vasta elokuun lopussa. Eduskunta päättää, kuinka pitkään se istuu. Vielä 1. päivä heinäkuuta ratkaisevia äänestyksiä sote- ja maakuntauudistuksen lakikokonaisuudesta ei järjestetä, kertoo maakunta- ja sote-uudistuksen projektinjohtaja Päivi Nerg Lännen Medialle.

Koko kesän kestävää politikointia tosin haittaisi se, että eduskunnan työntekijöiden on jossain vaiheessa pidettävä lomansa. Istuntoja on ilman heitä vaikea pitää.

Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että sote- ja maakuntauudistuksen lakipaketin käsittely ottaa vielä aikansa.

Jatkokäsittely menee siten, että hallitus aloitti maanantaina vastineensa teon perustuslakivaliokunnan valinnanvapautta koskeneesta lausunnosta. Hallituksen vastine menee sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, joka vastaa koko uudistusta koskevasta mietinnöstä.

– Hallituksen vastineen valmistumiselle ei ole vielä aikatauluarviota. Tällä viikolla voidaan puhua tavoiteaikataulusta, Nerg sanoo.

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö on se, jonka pohjalta eduskunnan suuressa salissa tehdään ratkaisevat päätökset. Ennen käsittelyä suuressa salissa mietintö menee vielä perustuslakivaliokuntaan, jossa katsotaan koko uudistuksen perustuslain mukaisuus ja se, onko valinnanvapauslakiesitykseen tehty riittävät korjaukset. Pakettiin kuuluvat myös esitykset maakunta-, sote- ja kasvupalvelulaeista sekä pelastustoimen järjestämislaista.

Näin sote- ja maakuntauudistuksen toteutuakseen olisi selvittävä eduskunnassa vielä monen oven läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan yhtenä suurimpana haasteena on nyt se, että sen pitäisi pystyä ratkaisemaan yksityiskohtaisesti, miten perustuslakivaliokunnan penäämät muutokset valinnanvapauteen tehdään.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tarvitsema aika on valiokunnan asia, Nerg toteaa.

Toistaiseksi on mahdotonta tarkasti sanoa, kuinka paljon sosiaali- ja terveysvaliokunta aikaa tarvitsee.

Eduskunnassa ja hallituksessa puidaan kuukauden aikana puolestaan vastaukset seuraaviin kysymyksiin.

Käsitelläänkö sote- ja maakuntauudistusta vielä heinäkuun puolella vai lykätäänkö käsittelyä syksylle?

Onko valinnanvapausmallilla tulevaisuutta, vaikka sen toteutusta jouduttaisiin lykkäämään?

Saadaanko perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset tehtyä eduskunnassa siten, että sote-uudistus on hallituspuolueiden mielestä toteutuskelpoinen?

Tilanne selviää hieman silloin, kun hallitus saa vastineensa valmiiksi. Vastineen perusteella on nähtävissä, yrittääkö hallitus yhä saada lakipaketin läpi kesän aikana vai venytetäänkö aikataulua.

Kesän aikana selvinnee myös se, milloin mahdolliset maakuntavaalit järjestetään. Se vaikuttaa olevan varmaa, ettei niitä ehditä lokakuun lopussa pitää niin kuin hallituksen alkuperäinen tarkoitus oli.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic