Sotilaskodille 100 vuotta mittariin – moni asia on muuttunut, mutta varusmiesten hymyt säilyvät

Sotku juhli 100-vuotista taivaltaan. Sotilaskodin juhlavieraat kertoivat, että paras palkinto työstä on varusmiehen hymy.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksen 100-vuotisjuhlassa.

Sotilaskotien 100 vuoden historian aikana ihmisistä on tullut yhä kiireisempiä. Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Liisa Suomilammi kertoo, että nykyään on tarjolla paljon erilaisia harrastuksia ja vapaaehtoistöitä, joiden väliltä valita.

– Nykyään joutuu usein punnitsemaan, mihin liikenevän ajan laittaa. Sotilaskotitoiminta tuntui itselleni hyvältä vapaaehtoistyöltä, koska siinä työn kohde on suoraan edessä ilman välikäsiä, Suomilammi sanoo.

Sotilaskotiyhdistys tekee itseään tutuksi nuorison keskuudessa esimerkiksi kouluvierailuilla ja messuilla. Monille harrastus tulee esimerkiksi äidin kautta tai armeijan käyneen sisaruksen innoittamana.

Suolammin mukaan sotilaskoti kaipaa jatkuvasti uusia harrastajia. Vaikka yleensä puhutaan vihreistä sisarista, myöskään pojilta ja miehiltä ei suljeta ovea. Muissa varuskunnissa sotilaskodin pojat auttavat esimerkiksi raskaammissa hommissa ja pullakuljetuksissa.

Yli 40 vuotta Parolan sotilaskodissa viihtynyt Irma Tamminen lähti mukaan toimintaan, kun lapset vanhenivat ja jäi aikaa myös harrastuksille. Nyt Parolassa suorittaa varusmiespalvelusta hänen pojanpoikansa, joka tulee välillä sotilaskodin kirjastoon vaihtamaan kuulumisia isoäitinsä kanssa.

– Täällä ei tarvitse ajatella rahaa, vaan ainoastaan poikien hyvinvointia. Silloin, kun ne leireilläkin rämpivät ravassa, niin me tuomme niille iloa, Tamminen kertoo.

Sotilaiden ilon lisäksi yhteisöllisyys palkitsee sotilaskodin vapaaehtoisia. Sen merkitystä korosti myös Hämeenlinnan sotilaskotiyhdistyksen 100-vuotisjuhlassa lauantaina puhunut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Hämeen Sanomat seurasi tarkasti sotilaskotiasian etenemistä vuoden 1918 lopulla. Lehden sivuilla kerrottiin asukkaille, että sotilaskotien tehtävänä on valmistella tilaisuuksia virkistymisen saantiin. Huomautuksena mainittiin myös, ettei sotilaskoti ole mikään klubi.

Silloin yhdistystä tuki myös Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto, joka myönsi yhdistykselle 3 000 markkaa sekä viisi syliä halkoja. Aluksi sotilaskodit perustettiin kasarmialueiden ulkopuolelle, mutta sittemmin ne ovat muuttaneet varuskuntiin.

Moni muukin asia on muuttunut, sillä sotilaskodit haluavat pysyä kiinni ajassa. Nykyään Parolassakin voi esimerkiksi pelata pelikonsoleilla sotilaskodin yläkerrassa.

– Nyt meillä on nämä digijututkin hallinnassa, toteaa Irma Tamminen pitkällä kokemuksella. HÄSA